Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Historiska beskedet – e-sporttävling inför OS

Thomas Bach.
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: EUGENE HOSHIKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Internationella olympiska kommittén (IOK) tar ett historiskt steg mot e-sporten.

En olympisk virtuell tävling kommer hållas inför OS i Tokyo.

– Olympic Virtual Series är en ny, unik olympisk digital upplevelse med målet att öka ett direkt åtagande mot ny publik, säger Thomas Bach, ordförande IOK.

Sedan tidigare har IOK tagit små steg mot e-sporten. 

Nu blir det däremot första gången en egen e-sportturnering licensieras. Den får namnet Olympic Virtual Series, förkortat OVS.

IOK samarbetar med fem internationella idrottsförbund och spelutvecklare för att genomföra tävlingen. Den ska inledas den 13 maj och pågå till 23 juni inför Tokyo-OS.

– Framtagandet av turneringen är i linje med olympiska agendan ”2020+5” och IOK:s digitala strategi. Den uppmuntrar sportdeltagande och framhäver de olympiska värderingarna med ett särskilt fokus på unga, säger Thomas Bach, ordförande IOK, i ett pressmeddelande.

IOK har sedan tidigare motsatt sig spel med våldsamma inslag som Counter-Strike och dess ordförande menar att det strider om OS värderingar.  

I stället har man gått samman med spelutvecklare och idrottsförbund med koppling till traditionella sporterna cykling, segling, bilsport, baseboll och rodd.

I samarbete med Dreamhack

Dessa fem individuella förbund och spelutvecklare kommer arrangera separata evenemang som ska uppmana till stort deltagande där utövarna får spela från antingen sina hem eller träningsanläggningar.

För att marknadsföra och producera evenemangen samarbetar man med svenska e-sportjätten Dreamhack.

Tävlingarna kommer gå att följa på Olympic Channel.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se CS:GO-stjärnornas mest pinsamma blunders – roligaste händelserna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.