Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Heroic i krisläge – behöver 80 miljoner för att överleva

Heléne Fritzon (S): ”E-sport har växt till en enorm industri”
Heroic vann Pinnacle Cup i Lund förra året.
Foto: Pinnacle Cup

Världstvåan Heroic har varit både framgångsrikt och skandalbetonat.

Nu vädjar det norskägda e-sportlaget om pengar för sin fortsatta överlevnad, skriver Pley

Investerare har kallats till ett krismöte.

Det stämmer att vi samlar in ungefär 10 miljoner norska kronor från nuvarande investerare”, bekräftar ägaren Joachim Haraldsen för Expressen.

Heroic är för närvarande världens näst bästa lag i Counter-Strike: Global Offensive, och har varit ett av de allra mest tongivande lagen under de senaste åren. 

De tog också en andraplats i den stora majorturneringen i Rio.

Nu befinner sig laget i ett krisläge, vilket Pley var först att rapportera om. I ett uttalande till aktieägare ber Heroic om en pengainjektion från investerare för sin fortsatta överlevnad. 

De behöver få in 80 miljoner norska kronor, motsvarande ungefär 78 miljoner svenska. Annars kan de inte fortsätta verksamheten efter 2025. Av summan behöver de få in 10 miljoner innan sommaren.

Hämtade in 150 miljoner 2021

Heroic är i CS:GO nästan synonymt med Danmark, då hela laget är danskt – utöver svenske tränaren Richard ”Xizt” Landström. Laget ägs däremot av norske Youtubeprofilen Joachim ”Noobwork” Haraldsen sedan början av 2021. 

– Vi har hämtat in ungefär 150 miljoner norska kronor som ska hjälpa oss att bygga ett nordiskt power house, berättade Haraldsen för Expressen då.

När Expressen kontaktar ägaren bekräftar han situationen och att man bett sina investerare om en akut pengainjektion.

Det stämmer att vi samlar in ungefär 10 miljoner norska kronor från nuvarande investerare. Parallellt arbetar vi på att säkra långsiktig finansiering, vilket vi planerar att genomföra senare i år”, skriver Haraldsen i ett mejl.

Heroic har på kort tid växt fram som en maktfaktor inom CS:GO. Utöver finalplatsen i världsmästerskapet i Rio så vann de Blast Premier i höstas och även Pinnacle Cup som spelades i Lund förra året.

Laget har också varit skandalbetonat, då förra tränaren Nicolai ”Hunden” Petersen stängdes av för fusk – och sedan anklagade han spelarna i laget för att också ha fuskat.

Följ Expressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.