Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemliga avtalet skulle ge spelarna munkavle

Se Twistzz imponerande USP-ace – höjdpunkter från Blast Premier
Nicolai ”Hunden” Petersen.
Foto: TV2 Danmark / Skärmdump

Stora skandalen kring danske tränaren Nicolai ”Hunden” Petersen fortsätter växa.

Enligt uppgifter till Dexerto togs ett sekretessavtal fram för att stoppa spelarna från att prata.

Dokument uppges också visa att svenske gamingchefen Erik Askered inte var övertygad om spelarnas oskuld i det hela.

Den stora tränarskandalen har haft många vändningar. Först stängdes danska laget Heroics CS:GO-tränare Nicolai ”Hunden” Petersen av för att ha använt fusk i spelet.

Efter att ha återvänt efter avstängningen så stängdes han av på nytt – för att ha läckt lagets strategier till danska rivallaget Astralis. 

Det ledde till att han sparkades av Heroic, och har också polisanmälts för de läckta dokumenten.

Nu kommer nya uppgifter från Dexerto-journalisten Richard Lewis som uppges visa att Heroic tagit fram ett sekretessavtal – som skulle ge spelarna munkavle. 

Avtalet ska ha bakdaterats till augusti förra året, då Hunden stängdes av i tolv månader. Spelare som skrev på skulle inte få nämna skandalen kring tränaren offentligt, med risk för ett straff på hela 4,3 miljoner kronor. Det ska dessutom ha sträckt sig fram till 2035.

Vägrade skriva på

Efter ett lagmöte vägrade spelarna skriva på, med anledning av att de inte får chansen att försvara sig mot anklagelser själva, skriver Dexerto.

Dokument visar också konversationer mellan Hunden och lagets svenske gamingchef Erik Askered. Där uppges det bli tydligt att Askered var osäker på spelarnas oskuld i skandalen, och att tränaren ”tog en kula” för laget – och skulle bli ihågkommen för det.

I dagsläget finns inga bevis för att spelarna var involverade i fuskandet. Hunden själv har däremot anklagat dem för att ha vetat om det, och lämnat in uppgifter till e-sportens integritetskommission, Esic, som utreder det.

SportExpressen har sökt Erik Askered för en kommentar.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.