Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken: ”Hur kan de leva med sig själva?”

Hampus, Ninja in Pyjamas.Foto: Ninjas in Pyjamas
Golden, Fnatic.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

37 tränare har stängts av i den stora tränarskandalen i Counter-Strike.

Lagkaptenerna för de svenska storlagen Ninjas in Pyjamas och Fnatic riktar stark kritik mot tränare, spelare och organisationer.

– Hur kan de leva med sig själva? säger Hampus i Ninjas in Pyjamas.

– De går emot allt en coach ska vara, säger Fnatic-spelaren Golden.

Det stora samtalsämnet de senaste veckorna inom CS:GO har varit den stora tränarskandalen, där hela 37 tränare har stängts av efter att ha fuskat genom att utnyttja en bugg i spelet.

På grund av den har tränarna fått en översikt i spelet varifrån de kan se sina motståndares positioner och delge informationen till sitt lag, och på så sätt få ett orättvist övertag i matcher där lagen tävlar om upp till miljontals kronor.

– Det är ju helt jävla sjukt måste jag säga. Den har funnits sen 2016 och en del coacher måste ju ha fått den sen dess, och att det blev en skandal först nu efter fyra år är sjukt, säger Ninjas in Pyjamas lagkapten Hampus ”Hampus” Poser.

– Nu när vi har praccat de senaste dagarna mot till exempel Heroic så sitter ju Hunden och coachar och samma med starix också. De är ju bannade men fortsätter att spela, så det är ju jävligt frustrerande. De har ju fuskat.

”Hur kan de leva med sig själva?”

Danske tränaren Nicolai ”Hunden” Petersen är en av de 37 tränare som stängdes av. Hans straff blev tolv månader efter att ha utnyttjat buggen i totalt tio rundor i en match, men trots det så är han fortfarande en del av Heroic. Hans roll har däremot ändrats från tränare till analytiker.

Hampus pekar i sin kritik på ett klipp från Heroics möte mot danska rivalerna Astralis där han menar att det är extra tydligt att spelarna själva vet om fusket.

– Det är en sjuk sak alltså, för det är ju fusk verkligen. Det är som att jag skulle sätta på wallhack. Man förstör ju allt. Det var någon coach som hade gjort det i 30 maps tror jag, hur kan de ens leva med sig själva då? Det är ett så grovt fusk. Jag är bara sjukt besviken på alla som har använt den.

SportExpressen har sökt Heroics vd Erik Askered, som inte vill svara på kritiken.

”Vi avstår från att kommentera ärendet publikt och följer ESIC:s restriktion mot vår coach”, skriver han i ett svar.

Golden kritisk

Även Fnatics lagkapten är starkt kritisk efter tränarnas fusk.

– De har ju gått emot allt som en coach ska vara, en förebild som visar spelarna hur man uppträder. Man har förstört integriteten i spelet, det är ett aktivt val man har gjort, säger Maikil ”Golden” Selim. 

– Om coacherna har fuskat, så tror jag att vissa spelare också har gjort det. Man ser det klart och tydligt på vissa demos att spelarna inte kan ha den infon om inte coacherna har det.

Men det är svårt att bevisa däremot?

– Ja, det är det. Det är någonting som vi hoppas på att ESIC (integritetskommissionen) eller CSPPA (spelarförbundet) kollar på. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.