”Har varit splittrade under en längre tid”

HeatoN: "Det här ingen CS-dödare!"
Fata (längst till vänster) och 33 (tvåa från höger) får lämna.
Jonathan ”Loda” Berg
Foto: LIQUIPEDIA

I dag kom chockbeskedet att Neta ”33” Shapira och Adrian ”Fata” Trinks sparkas av svenska storlaget Alliance.

Nu berättar vd:n Jonathan ”Loda” Berg om anledningen bakom.

– Gruppen har varit lite splittrad en längre tid, säger han till SportExpressen.

I oktober så släppte svenska Dota 2-organisationen Alliance hela sitt lag och värvade en helt ny femma beståendes av Nikobaby, Limmp, Handsken, 33 och Fata. Nu har organisationen bekräftat att de två sistnämnda tvingas lämna.

Beskedet kom som en chock efter att laget har imponerat under sin korta tid tillsammans och är nära kvalificera sig till jätteturneringen The International som hålls i Stockholm i slutet av sommaren.

Nu förklarar vd:n och medgrundaren Jonathan ”Loda” Berg varför spelarna får lämna.

– Gruppen har varit lite splittrad en längre tid. Inte att det har varit någon stor spricka, utan mer att det har varit ganska tydligt att de vill arbeta på olika sätt. Det var något vi upptäckte ganska tidigt, men vi har på olika sätt arbetat runt det och förändrat vår träning för att få det att fungera, säger han.

”Många blev ganska förvånade”

Splittringen ska ha blivit mer och mer tydligen ju längre säsongen gått.

– Jag som själv har spelat ser en väldigt stor vikt vid att ha en balans i laget och gruppdynamiken. Som spelare tycker jag alla är grymma, det finns inget att klaga på där. Men i gruppdynamiken så fungerar det inte till hundra procent, så detta var det mest naturliga. 

– När vi hade väldigt bra år 2013 så var vi i en snarlik situation där vi hade bra resultat, men bytte ut en spelare. Många blev ganska förvånade, men då var anledningen att den spelare drog åt ett annat håll än de andra.

Alliance förväntas kunna presentera två nya spelare inom kort, men Loda kan ännu inte kommentera detaljerna. 

Han medger att det medför risker att göra om i laget mitt under pågående säsong, och så pass nära inpå The International. Samtidigt vill han inte låta sig styras av jätteturneringen – där det vinnande laget i fjol tog hem 150 miljoner kronor.

– Det är klart att det är riskfyllt, TI är ju en så stor grej men man ska aldrig låta sig bli låst av det där. Baserat på förra årets poäng så skulle vi redan har kvalat till TI nu, men samtidigt vet man aldrig och något extremt hade kunnat hända där också. Men jag tror det är viktigt att man inte låter TI ta för stor plats. Ibland vet man att man borde göra förändringar. 

Var de andra tre i laget med på det här rosterbytet?

– Ja, självklart. Vi gör aldrig förändringar utan att det grundar sig i laget och vad de vill, säger Loda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.