Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har hört att 75 procent av lagen är involverade”

Godz.
Foto: Respawn Ninja/Youtube

Matchfixningsskandalen har skakat om Dota 2.

Plusone blev utslängt från Beyond The Summit och tre av spelarna stängdes av. Men skandalen kan vara mycket större.

– Jag har hört anklagelser om att 75 procent av lagen i sydöstra Asien är involverade, säger Dota-profilen Godz enligt Dot Esports.

Tre spelare i Plusone har stängts av från framtida Beyond The Summit-turneringar och laget blev borttaget från turneringen samtidigt som deras tidigare resultat nollställdes.

Bakgrunden är att de tre spelarna, Xuan, Ched och Jano, blev påkomna med att förlora med flit som en del av en stor matchfixningsskandal i Dota 2. De andra två spelarna i Plusone anses däremot inte ha tagit del i fusket.

Nu berättar David ”Godz” Parker, medgrundare till BTS, att problemet kan vara mycket större. Han har fått information om att upp till 75 procent av alla lag i sydöstra Asien kan vara involverade i matchfixning.

Informationen kommer från en person som arbetar med data kring betting inom e-sport.

– Jag tror att matchfixning är mycket mer utbredd och vanligt förekommande än någon inser, säger Godz enligt Dot Esports.

Olika typer av bets

Problemet för matchfixare är att en enskild person i laget sällan kan bestämma utgången av en match, varför spelare erbjuds mer pengar för att få med lagkamrater i fusket. 

Förutom vilket lag som vinner utnyttjar de också bets på saker som first blood – vilket lag som först får en eliminering – och vilket lag som når tio elimineringar först.

– Den vanligaste typen av matchfixning är inte att förlora med flit, det är att bestämma utgången i specifika delar av spelet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.