Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har drömt om att få representera Sverige”

Riot Games-chefen om e-sportens popularitet: "Som när rocken kom”
Erik ”ZiViZ” Lövgren vann finalen i Sverige och tog sig till VM.Foto: Emrik Jansson / Emrik Jansson
Från fjolårets mästerskap.Foto: Red Bull Player One

Erik ”ZiViZ” Lövgren, 23, är Sveriges hopp i VM

I Brasilien får han chansen att försvara sin världsmästartitel.

– Att ha på sig en landslagströja och representera Sverige har alltid varit en dröm, berättar han.

Erik ”ZiViZ” Lövgren, som kommer från Gotland, kommer representera Sverige i VM, och den regerande världsmästaren kan där försvara sin titel. Spelet är League of Legends. Speltypen är en mot en.

Nu är 23-åringen på plats i Brasilien där världsmästerskapet inleds den 1 december. 

– Det är sjukt kul. Jag är uppväxt med idrotter i alla dess former och att få ha på sig en landslagströja och representera Sverige har alltid varit en dröm sen man var liten, säger ZiViZ till SportExpressen.

Vad är det som krävs för att vara bäst i en mot en?

– Förberedelser är stort, att scouta sitt motstånd och träna på just det här formatet är viktigt. Det är väldigt udda strategier som är bäst här, jämfört med vilka strategier man vanligtvis använder sig av när man spelar fem mot fem.

Han berättar också att det är vikigt att inte hamna efter vad gäller de fundamentala sakerna som farming. 

”Kan åka ut på ett litet misstag”

Mästerskapet har i år infört ett nytt format där bäst av ett game gäller hela vägen fram till semifinalen, i stället för bäst av tre eller fem som tidigare.

– Det är extremt mycket högre varians i det, eftersom man kan åka ut på ett litet misstag. Så med det sagt så kan i stort sett vem som helst ta sig till semi.

Vilken champion är din starkaste? Och vilken är jobbigast att möta i en mot en?

Utav de gubbarna som vanligtvis spelas i en mot en så tror jag Syndra är den jag är bäst på. Det är en champion som jag spelade mycket under den tiden jag spelade professionellt, så att spela henne sitter liksom i ryggmärgen. Annars är väl de värsta i en mot en såna som Caitlyn eller Heimerdinger.

Har du någon annan deltagare som du ser som främsta konkurrenten? Eller som du gärna möter?

Jag tränade lite mot Tysklands representant inför turneringen, det är en kille jag spelade mycket mot för 5-6 år sedan i olika turneringar och han är väldigt duktig. Honom möter jag i kvartsfinalen om allt går som det ska. Annars har jag tuffa matcher mot England i första och Danmark i den andra, de är båda duktiga spelare.

– Sen är det nog antagligen Brasilien eller Serbien i finalen som är att se fram emot.

ZiViZ berättar vidare att han har fått den tuffaste möjliga lottningen, men är redo att möta vem han än ställs emot. Skillnaderna mellan att spela en mot en och traditionella fem mot fem är stor.

– Det är en helt annan sak. Som tidigare sagt så är de fundamentala sakerna detsamma, men man behöver inte visa någon respekt för att bli gankad, som man vanligtvis behöver i fem mot fem. Det leder till att man kan och ska spela mycket mer aggressivt än vanligt. Och sen är det många andra champions som spelas på grund av att de inte kan bli gankade av en jungler.

Turneringen spelas den 1–2 december och 28 nationer deltar. Det hela sänds på Red Bulls Twitchkanal.