Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är landslaget som ska ta Sverige till guld

Ninjas in Pyjamas-talangen ztr är en av de som spelar i CS:GO-landslaget.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Loda, Jaegarn och Potti ligger bakom landslaget i Dota och CS:GO.
Foto: Pressbild

Nu presenteras landslaget i e-sport, som ska representera Sverige under VM.

Det är legendarerna Tommy ”Potti” Ingemarsson och Jonathan ”Loda” Berg som tagit fram CS- och Dota-lagen.

– E-sporten behöver se mer och mer på hur traditionell idrott har byggts upp, berättar Potti.

Det är e-sportförbundet SESF som tillsammans med sponsorn Svenska spel har tagit fram det landslag som ska representera Sverige i världsmästerskapet i israeliska Eilat.

Spelen som det kommer tävlas i är Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, PES och Tekken 7. 

För att ta fram lagen i CS:GO och Dota så har två stora profiler hjälp till: De två tidigare världsmästarna Tommy ”Potti” Ingemarsson och Jonathan ”Loda” Berg.

Potti har dessutom samarbetat med Young Ninjas-tränaren Fredrik ”Jaegarn” Kempf för att hitta rätt spelare.

– Jag har själv tyckt att landslaget inte varit så seriöst som det kan vara tidigare, eller vägt så mycket som det borde. Jag var ju själv varit med i landslaget under 2001 och 2002, i Nations Cup. Det var ju skitkul och när vi vann mot Tyskland i finalen kraschade hela Quakenet för att alla spammade i kanalerna. Så det betydde ju verkligen något. Det är det vi vill hitta igen, berättar Potti.

Han betonar att spelare ska känna en stolthet av att vara en del av landslaget.

Landslaget i CS:GO består bland annat av Ninjas in Pyjamas akademispelare Erik ”ZTR” Gustafsson, Love ”Phzy” Smidebrant och Anton ”Sapec” Palmgren.

De får sällskap av Aura-spelarna Casper ”Shine” Wennerberg och Gustav ”Fransson” Fransson, som gjort stor succé i kvalet till IEM Fall. I truppen finns också Hugo ”Chawzyy” Gunther och Hannes ”HNS” Johansson. 

”Vill bygga på sikt”

Världsmästerskapet är ännu inte stort nog för att locka de allra största namnen i CS. Men i årets lag finns ändå ZTR med, som har känt på högsta nivån av spelet med Ninjas in Pyjamas a-lag.

Potti hoppas att det bara är början.

– Vi hoppas på att bygga något på sikt också. Nästa år kanske vi får med någon från tier 1 som får lite av en papparoll i laget. Vi tror verkligen att det har potential. 

Vad krävs tror du för att locka världsspelarna?

– Det är nog mest att man visar att det är seriöst och att det läggs mer vikt på det. Det har växt fram i skymundan, för det har inte lika mycket hajp och prispengar och så där. Vi vill att det ska bli en stolthetsgrej för spelarna att representera sitt land.

Av vad Potti har sett av de andra lagen har bland annat Nederländerna en stark uppställning. Men han tror att det svenska talangfyllda laget har en god chans att gå hela vägen i Israel.

Han ser också vikten av att ta inspiration från exempelvis fotbollen för att bygga upp VM-turneringen inför framtiden.

– Jag tror det är jätteviktigt, det är därför vi gör det. E-sporten behöver se mer och mer på hur traditionell idrott har byggts upp. Vissa saker håller jag med om att man inte behöver ta från dem, men det finns många saker att ta nytta av från idrotten, säger Potti.

Under senaste VM-turneringen 2019 blev det svenskt guld i Dota 2. I november får de en ny chans i Eilat.

Årets e-sportlandslag

Dota2:

Joakim ”quick” Vik, Gabriel ”Steffert” Steffert, Alen ”Majkoo” Veric, Andreas ”Faceroll” Westling, Philip ”Dansk” Winqvist.

Manager - Johannes ”Gneben” Aira 

Coach - Ashkan ”Sultanen” Namazi

Ledare - Jonathan ”Loda” Berg

CS:GO:

Erik ”ztr” Gustafsson, Love ”phzy” Smidebrant, Anton ”Sapec” Palmgren, Hugo ”chawzyy” Gunther, Hannes ”hns” Johansson, Casper ”SHiNE” Wennerberg, Gustav ”FRANSSON” Fransson.

Coach - Fredrik ”JAEGARN” Kempf

Ledare - Tommy ”Potti” Ingemarsson

PES:

Samir ”Sam” Ben Sassi

Tekken 7:

Boris ”The Emperor” Cueto Ortiz

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.