Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han är en av de allra jobbigaste att möta”

Highlights: Allt det bästa från High Coasts premiärmatch mot OG
Rasmus ”Chessie” Blomdin.
Foto: WSOE
Bröderna Limmp och Chessie.
Foto: WSOE
High Coasts nya Dota 2-lag tecknat.
Foto: High Coast Esports

Nya svensklaget High Coast drömmer om att ta sig till e-sportens största scen.

Rasmus ”Chessie” Blomdin berättar om nya laget, pågående Dota Pro Circuit och att möta brodern i Alliance.

– Han är en av de absolut jobbigaste att möta, berättar han.

Det nya svensklaget High Coast kastas rakt in i hetluften i division 1 av Dota Pro Circuit, där de ställs mot världens bästa lag. På spel står en plats i den kommande majorn och viktiga poäng för att kvala till e-sportens största turnering, The International.

Lagets fem spelare hade själva kvalat in till storligan under namnet Chicken Fighters innan de fick flera erbjudanden från organisationer som ville värva dem. Valet föll på svenska, relativt nybildade, High Coast.

– Det är jävligt skönt, vi hade några olika erbjudanden nu när vi kom in i division 1 så vi körde på det bästa erbjudandet vi fick. Vi är bara glada och nöjda över att få sponsorer, en organisation och finansiell uppbackning nu under coronatider. Det har ju varit organisationer som droppat lag till höger och vänster, så det är en osäker framtid nu och inga lan, berättar Rasmus ”Chessie” Blomdin.

Varför valde ni High Coast?

– Som sagt hade vi ett par olika att välja på och det var väl säkert andra som hade ett större following och så. Men man börjar ju komma upp i ålder lite nu, jag är 30 snart, och man har flickvän och boende och räkningar att betala. Så man kollar på det finansiella mer och mer, när man var yngre brydde man sig kanske inte lika mycket. Nu vill man säkra en framtid.

28-åringen och lagkamraten Andreas ”Xibbe” Ragnemalm blev släppta från sitt tidigare lag OG Seed som en följd av pandemin. Lagets övriga tre spelare – Adrian ”Era” Kryeziu, Ondrej ”Supream” Starha och Charlie ”Charlie” Arat – gick samma öde till mötes när Ninjas in Pyjamas släppte hela sitt Dota 2-lag.

– Det har varit lite ovisshet, så det är skönt att få stabilitet, säger Chessie.

Spelade jämn match mot världslaget

Trots sitt nybildade lag tog sig femman alltså in i den liga som har hårdast konkurrens i världen, då de europeiska lagen för närvarande ses som överlägsna jämfört med andra regioner. 

High Coast förlorade premiärmatchen mot regerande TI-mästaren OG i Dreamleague, men visade att man kan vara med och slåss mot världsstjärnorna.

– Det är ett av de bästa lagen i världen och vi lyckades vinna en karta mot dem, även om vi torskade med 1–2. Det får ju ses som ett väldigt bra resultat egentligen, även om vi är så tävlingsinriktade att det var jäkligt surt att torska för vi kände att vi hade kunnat vinna. 

Chessie ser att laget har en stor potential samtidigt som spelarna trivs väldigt bra tillsammans även utanför servern. På tisdagskvällen spelar laget sin andra match i ligan och möter då svensklaget Team Liquid.

– De är ju oerhört duktiga och jag har en lång historia mot dem i båda Dota och även i Heroes of Newerth. Bland oss svenskar så känner ju alla varandra och man hänger på lan och kanske tar en öl eller två tillsammans. Så det är kul att spela mot varandra och få visa vad man går för.

Chessie berättar vidare om utmaningarna att spela i ett nybildat lag. High Coast har fyra svenska spelare och tjeckiske spelaren Supream samt en finländsk tränare, vilket medför att lagets kommunikation sker på engelska. Men just det ser han inte som något problem då många i laget har stor erfarenhet från internationella lag. 

Har bytt roll

Något som däremot har varit en utmaning för Chessie har varit att byta position från mid till offlane för att ge plats till just Supream.

– Det var lite hetsigt i början måste jag säga. Även när jag spelat mid eller carry så har jag alltid varit en sån som man kan skicka i vilken lane som helst så kommer jag göra jobbet som krävs. Så det var inte så svårt, men det svåraste var att jag hade många heroes att lära mig med väldigt kort varsel.

Han berättar att det mest utmanande var att lära sig hur olika lanesen fungerar. I mid lane har han haft ansvar för att ha koll på runor och liknande, medan han i offlane måste stå på rätt position när olika creeps dyker upp i djungeln. Med risk för att första hela lanefasen om han misslyckas. 

– Så jag började spela tio games om dagen för att komma in i det, men kände mig ändå inte helt där när kvalet började. Men nu när jag har fått ett par veckor till på mig börjar det kännas bra.

Hyllar brodern Limmp

Den utmaning som väntar efter mötet mot Liquid är svenska storlaget Alliance – där Chessies egen bror Linus ”Limmp” Blomdin spelar. Han ser fram emot syskonmötet och hyllar brodern stort.

– Det blir skitkul, det är alltid kul att möta honom. Sen ska man inte sticka under stol med att... och det håller alla med om i laget, så det kommer inte vara en kontroversiell åsikt... men han är en av de absolut bästa mid lane-spelarna i hela Dota. Det går inte att säga emot, jag har spelat mid hur länge som helst och mötta alla de bästa i världen. Och han är en av de absolut jobbigaste att möta, han är så oerhört duktig i laning phasen. 

Brukar det bli något skitsnack mellan er inför och efter matcher?

– Nej, faktiskt inte. Vi är ganska ödmjuka mot varandra. Möter vi varandra i Dota är det inte mycket banter fram och tillbaka, men i vad som helst annars som fotboll och så. 

E-sportens största turnering, The International, skulle ha spelats i Stockholm och Globen i fjol men sköts upp på grund av covid-19-pandemin. I prispotten finns rekordsumman 330 miljoner kronor, men nu är det osäkert om turneringen kommer att bli av i Stockholm eller om den kommer flyttas. 

– Jag tror inte det spelar så särskilt stor roll vart det är om man tittar på hur mycket pengar som är involverat, det skulle kunnat vara på Nordpolen om det är så. Men det är klart det skulle vara extra kul att tävla inför en hemmapublik i Stockholm, det har jag aldrig gjort innan. Jag har ju tävlat på stora publikevent runtom i världen, men aldrig där man känt sig som en hemmafavorit. Så det hade varit en extra kul grej, säger Chessie och fortsätter:

– Det var också en sån grej som kändes tråkig för brorsan, för det var första TI de hade kvalat till garanterat förra året. De var autokvalificerade och så blev det inte av. Alliance var ju också ett topp fyra-lag och är man topp fyra på TI så behöver du troligtvis inte jobba under resten av ditt liv om du sköter din ekonomi ordentligt. Så det sög måste jag säga för hans skull.

Det är också The International som är det stora målet för High Coast, även om laget får slå ur underläge.

– Många av lagen har ju spelat tillsammans väldigt länge och det är stor konkurrens, särskilt i Europa. I en annan region, typ Amerika eller Sydamerika, så hade vi till och med varit favoriter säkert. Men nu är vi åtta lag i Europa som alla är contenders till att vara topp åtta på TI.

– Men det är det som är målet, att ta sig till TI. Då kommer vi vara väldigt nöjda. 

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.