Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet om enorma turneringen

”Det känns väldigt skönt”, säger Loda om beskedet.Foto: LIQUIPEDIA
OG vann förra året.Foto: IMAGINECHINA / DING ZHENJIE - IMAGINECHINA/SIPA SIPA USA
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Det har länge varit helt tyst – men nu väcks hoppet igen för svenska Dota-fans.

Världens största e-sportturnering – där prispotten är uppe i 307 miljoner kronor – planeras fortfarande att hållas i Stockholm.

– Det känns självklart väldigt skönt, säger Dota-legendaren Jonathan ”Loda” Berg.

Förra månaden så skulle jätteturneringen i Dota 2, The International, hållas i Globen i Stockholm. Det skulle innebära första gången den spelas i Sverige.

– Stockholm är exalterat över att vara värd för den här globala festen, sa Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr då.

Men efter utbrottet av covid-19 så ställdes e-sportfesten in och det har länge varit oklart om när – eller om – världsmästerskapet blir av. Speltillverkaren Valve avslöjar nu att de har förbokat arenor världen över som en plan B.

De kommer däremot med ett lugnande besked för de svenska supportrarna: 

”Vi arbetar under antagandet att det mest sannolika scenariot är att The International hålls i Stockholm i augusti 2021.”

Svensken bland favoriterna

Anledningen är att många supportrar hade varit kritiska om det planerade evenemanget inte blir av i Sverige överhuvudtaget. 

– Det känns självklart väldigt skönt att få höra att TI10 troligen kommer till Sverige nästa år, säger Alliance-grundaren Jonathan ”Loda” Berg till SportExpressen efter beskedet.

Han fortsätter:

– Det är spännande för Sverige har aldrig haft ett sådant AAA-esportevent tidigare. Men mer än någonting så kommer det vara en dröm att spela på hemmaplan.

Flera av spelets allra största stjärnor är svenska, där Ludwig ”zai” Wåhlberg, 23, är den som sticker ut mest. Han tillhör Team Secret som har gått fram som en ångvält under året och närmast har förnedrat allt motstånd som de har ställts mot.

För det lag som tar hem The International väntar en historisk summa, som kommer slå allt inom e-sporthistorien. 

Fjolårets prissumma – då vinnande OG tog hem 150 miljoner kronor – har redan passerats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.