Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gjorde svensklaget bäst i världen igen

Andreas Samuelsson firar segern i Dreamhack Masters i oktober.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Helsvenska Fnatic-uppställningen: Samuelsson, Golden, Flusha, Krimz, Brollan och JW.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Fnatic tog sig tillbaka till förstaplatsen på världsrankningen efter fyra år.

Bakom succén står tränaren Andreas Samuelsson – som berättar om hur laget tagit sig tillbaka, det uppmärksammade ”knifnatic” och samarbetet med lagkaptenen.

– Jag ville att han skulle testa, och nu är han en av världens bästa in-game leaders, säger Samuelsson.

Det klassiska svenska Counter-Strike-laget Fnatic hade flera tuffa år efter sitt storhetsår 2015. Men nu är de tillbaka bland den absoluta världstoppen och är för närvarande tvåa på världsrankingen, efter att ha spenderat en kortare tid som etta.

Personen bakom succén är Andreas Samuelsson, 28, som tog över som tränare för laget i september, då han anslöt tillsammans med nuvarande in-game leadern (IGL) Maikil ”Golden” Selim.

– Vi har jobbat ihop till och från i fyra år sedan jag tog upp honom till akademilaget. Han var inte en IGL då, men han hade ett otroligt stort engagemang och dedikering till spelet och var smart in-game. Så jag ville att han skulle testa, och nu är han en av världens bästa in-game leaders, så han har ju gjort ett väldigt bra jobb, säger Samuelsson om lagkaptenen.

När han startade Fnatics akademilag så blev han något av en pionjär inom CS:GO. I dag har flera av de största organisationerna sina egna ungdomslag utöver a-laget. 

Det blev också en stor succé.

– Det gick väldigt bra, mycket bättre än förväntat. Under vårt första halvår så spelade vi in mer pengar än Fnatics a-lag till och med. Jag tror vi var rankade som 20 i världen, men vi blev för bra för att ha kvar laget, för Valve sa att vi inte kunde kunde vara med i eller kvala till samma turneringar som a-laget.

Fnatics succé

Till slut stod det klart att laget var för bra för att vara ett akademilag, och Samuelsson och Golden blev i stället en del av Fnatics a-lag. Tillsammans med de tre Fnatic-veteranerna Robin ”Flusha” Rönnquist, Jesper ”JW” Wecksell, Freddy ”Krimz” Johansson samt jättetalangen Ludvig ”Brollan” Brolin har laget etsat sig fast i världstoppen.

Laget slutade bland topp fyra i sex raka turneringar, varav de vann två. 

– Det är ju väldigt konsekvent, och att vi alla är på samma sida och funkar bra som ett lag är en stor anledning. Är man fem väldigt talangfulla spelare som drar åt olika hålla så tror inte jag att man kan vara consistent i längden, säger Samuelsson.

Han berättar att den stora skillnaden mellan att träna ett akademilag och ett a-lag är att medan grunderna och allt som sker i själva spelet är viktigast för akademilaget, så är det desto viktigare att allt stämmer även utanför spelet i a-laget.

– I vårt a-lag så har vi flera majorvinnare, så där är fokus mer på att få en bra struktur i laget och se till att alla är på samma sida och får en gemensam filosofi.

Om samarbetet med Golden så säger han att han själv fokuserar mest på de olika motstånden och allt runtikring laget medan Golden lägger sin tid på taktikerna – även om de hjälps åt med allt.

Att ha ett lag som blandar unga talanger med erfarna världsstjärnor medför dessutom sina utmaningar.

– De har ju olika needs, är man ung så är man oftast väldigt hungrig medan de äldre kanske spelar mycket men ändå försöker ha ett privatliv samtidigt. Det är ju en stor del i min roll att se till så att laget går åt samma håll, inte bara in-game utan även utanför och se till att alla är nöjda med hur mycket vi tränar och vad vi tränar på. 

”Vi var inte redo för turneringen”

Det första riktiga nederlaget för Fnatic kom i den senaste turneringen, i kvalet till majorn i brasilianska Rio senare i år. Laget nådde inte ens slutspelet.

– Det var lite för lite tid mellan turneringarna skulle jag säga efter att vi vann, och då är det svårt att ladda om mentalt. Vi är ju vana med att det är fyra-fem dagar mellan turneringarna, men det är ju en speciell situation för oss nu i coronatider. Det krävdes mycket mer jobb för oss att ta oss dit vi vill vara inför den här turneringen, för du har ingen publik som taggar i gång dig och du får inte resa. Vi kan inte träffa varandra och pusha varandra. Så vi hann inte ladda om mentalt och var inte redo när turneringen startade helt enkelt, säger Samuelsson.

Vissa lag får ju fördel av att spela online medan det är en nackdel för andra. Hur tror du Fnatic påverkas av det?

– Så är det absolut, jag skulle säga att de yngre och lägre rankade lagen tjänar på att spela online. Vi har ju många rutinerade spelare som vunnit flertalet major, och det är ju det vi lever för, att resa runt och tävla i stora arenor medan lågrankade lag har lättare att hitta motivationen när de möter topplagen.

Det visade sig och svart på vitt då endast ett av topp fyra-lagen tog sig till slutspelet. Proffslivet inom CS:GO är intensivt och turneringarna staplar sig ofta på varandra utan andningspauser. Inför de största turneringarna så försöker de flesta lagen att hinna med ett bootcamp för att finslipa laget.

”Gått otroligt bra”

Andreas Samuelsson berättar om hur det ser ut i Fnatics fall.

– När vi bootcampar så är det väldigt intensivt. Då är man uppe rätt tidigt och försöker träna fysiskt tre till fyra gånger i veckan och vår mentala coach har tre till fyra sessions per vecka. Sen tränar vi från tidigt till sent. Så vi kör mer intensiva bootcamps än andra lag, skulle jag säga. Det är en vecka där vi verkligen kör morgon till kväll ihop.

– Vårt lag består ju av fem spelare, jag som coach, en manager och en sportpsykolog och det känns som att vi verkligen fått till vårt team work med alla i laget. 

Vad är målet för laget i år?

– Vårt mål har varit att bli ett stabilt topp fem-lag. Innan så har det varit väldigt upp och ner hela tiden, så vårt mål har varit att bli ett stabilt lag. Det är okej att göra en dålig turnering, men då ska vi ha strukturen för att komma tillbaka. Hittills har det ju gått otroligt bra, mycket bättre än förväntat skulle jag säga. 

Och att ta er till Rio-majorn antar jag?

– Det är självklart ett mål också att ta oss tillbaka till majorn. Nu misslyckades vi i första kvalet, men det är två kvar så vi har mycket kvar att spela om. Ju närmare man kommer majorn desto mer poäng får man i kvalen också, så det är mycket kvar att spela för. Jag är inte orolig.

Hur ser du på balansen mellan att få till grunderna rätt och att vara nytänkande och komma på nya strategier?

– För nya lag är grunderna viktigast, och sen kan man börja experimentera. I nya lag så måste man få in grunderna och känna av vilka man spelar med för att få ut styrkan ur varje spelare. Men när man har varit ett lag en tid så är det så klart viktigt att hitta på nya taktiker. Det behöver inte vara helt nytt, utan ibland ändrar man en lite för att det inte ska bli samma. I dagens CS har alla topplag analytiker eller coacher som kollar på en, så kör man samma hela tiden blir man väldigt lättläst.

Blivit kända som ”Knifnatic”

Förutom att anses vara ett av världens bästa lag så är Fnatic också känt för att spela underhållande CS. Laget har under den senaste månaden blivit känt som ”knifnatic” efter sina många knivfrags. 

Tilltagen är däremot inget som kommer från tränarhåll.

– Jag absolut inte sagt något om det, jag står helt utanför allt det, säger Samuelsson och skrattar.

– Det har nog kommit av sig självt, det är en blandning nu när vi kör online av att vi ska ha kul även om vi spelar seriöst. JW och Flusha har väl alltid varit den typen av spelare, så senast när det kom ett läge så tog de chansen. 

Samuelsson betonar att det inte har något att göra med att förnedra sina motståndare, utan att ha kul. Han berättar vidare att det blir allt viktigare för spelarna att ha roligt på servern desto längre de har spelat spelet.

– Det är absolut så, det är nog en stor grej oavsett vilken sport man än spelar – att har man varit med i gamet länge så gäller det att ha glädjen uppe, och har man det så blir det oftast mycket bättre också. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.