Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Galna rekordsumman: 320 miljoner kronor

Dota2 Foto: Skärmdump
Ludwig Wåhlberg

Svenske Ludwig ”zai” Wåhlberg, 22, är med i ett av favoritlagen till att ta hem historiska 145 miljoner kronor.

Vad han gör?

Spelar datorspelet Dota2 för laget Team Secret – i världens största esportturnering: The International.

Dota2 är ett så kallat Moba-spel, en förkortning för ”multiplayer online battle arena”. 

Väldigt förenklat: två lag om fem spelare vardera ska försöka förgöra motståndarnas bas genom att använda unika hjältar med unika förmågor. Ett oerhört invecklat strategiskt spel där lagarbete är lika viktigt som blixtsnabba reflexer och individuell förmåga. 

Under veckan hålls turneringen The International på Mercedes-Benz Arena i Shanghai, Kina. Det är världens största e-sportturnering, som det här året har en total prispott på 320 miljoner kronor, varav 145 miljoner går till det vinnande laget.

Ett av lagen som är favoriter till att ta hem den otroliga summan är europeiska Team Secret med svenske Ludwig ”zai” Wåhlberg. 22-åringen har tidigare kommit trea i turneringen två gånger, men aldrig vunnit den. 

Svensklaget ute efter pinsam miss

Det helsvenska laget The Alliances sejour i The International blev däremot kortare. De blev ett av de första lagen att åka ur turneringen efter ett grovt misstag. I draften – där lagen får välja vilka hjältar de ska spela respektive porta det andra laget från att använda – så råkade svensklaget välja en hjälte som de ville ”banna”.

Det blev ett dyrbart misstag. Men trots det tar laget hem nästan 5 miljoner kronor.

Slutspelet har precis inletts, där ställs Ludwig Wåhlbergs lag mot amerikanska Evil Geniuses. Finalen spelas på söndag klockan 08.00. Samtliga matcher sänds gratis på den officiella Twitchkanalen.

 

Foto: Epicenter.