Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Första matcherna var lite av en chock”

Simon ”Zvene” Svensson.
Foto: Gamepedia
Foto: TES

Svenska Galaxy Racer har kört över sitt motstånd och siktar på att kvala till nordiska toppligan NLC.

Simon ”Zvene” Svensson berättar om om lagets succé och utmaningarna med att byta roll inför satsningen.

– De första två matcherna var lite av en chock för mig, säger han.

Galaxy Racer har gått fram som en ångvält i svenska League of Legends-ligan Telia Esports Series (TES) och har åtta segrar från sina första nio matcher i ligan. Detta trots en knackig start där laget inte alls såg lika övertygande ut som under de senaste matcherna.

– I början var vi nog lite för kaxiga, för vi är ju favorittippade. Vi gick in för att bara krossa och det kanske var lite väl aggressivt av oss. Men vi har ju insett nu att om vi bara spelar mer safe så kan ingen i den här ligan, enligt oss, ta ett game mot oss, säger lagets supportspelare Simon ”Zvene” Svensson. 

Förklaringen bakom lagets succé i ligan stavar han erfarenhet. Det har gett Galaxy Racer övertaget vad gäller lagspelet samtidigt som kan uppfatta när andra lag gör misstag under matcherna. Då, berättar Zvene, straffar de sina motståndare direkt.

Laget är nykomponerat sedan Galaxy Racer köpte in sig i ligan – som är ett steg under NLC, norra Europas högsta liga. Målet är självklart att laget ska ta sig dit.

– Hela projektet är byggt för det. Många i laget hade nog kunnat spela där nu, men föredrog erbjudandet från den här orgen.

”Var lite av en chock”

Galaxy Racer är en stor e-sportorganisation som grundades i Förenade arabemiraten, men som under en längre tid har haft starka svenskkopplingar genom bland annat Counter-Strike-laget. 

– Det känns som att de backar oss i det mesta, hade det inte varit för coronan så hade vi säkert haft en bootcamp och annat sånt. Men det är ett långsiktigt projekt så vi lär ju träffas snart, säger Zvene.

Den erfarne 24-åringen var sist in i laget som hade svårt att hitta en svensk supportspelare som höll måttet. Zvene, en top lane-spelare de senaste åtta åren, hade däremot visat att han även kan spela support och värvades därför. 

Men rollbytet har varit en utmaning.

– De första två matcherna var lite av en chock för mig för jag tror jag hade rekord för deaths i ett game. Mentalt så blev jag nog lite osäker på mig själv, men nu har vi snackat igenom det och nu tycker jag att det känns bättre

Telia Esports Series är ju en ny liga i Sverige, vad tycker du on den hittills?

– Den är bra, jag har ju spelat väldigt länge och minns runt 2013 när esport-SM var det som gällde i Sverige. Vann du det fanns inget över det, utan du var bara bästa i Sverige. Nu finns ett steg till, så det är ett bra initiativ och casten och produktionen känns bra. 

– Dessutom måste jag säga att jag är väldigt chockad, för när jag såg alla lag i början så sa jag att ”jag har ingen aning vilka några ens är”, men det var till exempel ett lag som heter Aqualix som jag blev fruktansvärt imponerad över hur de spelar som lag. Det var bara att de kanske inte har individuella skillen som behövs för att genomföra det än.

”Många har potential”

Flera svenska talanger har de senaste åren fått chansen i den europeiska storligan LEC. Zvene berättar om de svenska spelare som är på gång nu.

– Det är många som har potential, men de som snart kan vara redo för LEC spelar i Frankrike just nu om man ska vara helt ärlig. Men det finns säkert flera som kan ta sig dit om de fortsätter köra.

För din del då, är det svårt att behålla motivationen efter att ha spelat så länge?

– Det går upp och ner, jag var sugen på ett break när jag fick det här erbjudandet. Men när jag väl går in i ett lag jag tror på så blir jag motiverad. Att spela solo queue lika mycket som innan går inte, sen pluggar jag på universitet nu samtidigt också, berättar Zvene.

Den tron kan nu bli belönad då Galaxy Racer är stora favoriter till att vinna ligan och få chansen att kvala till NLC. 

Laget spelar sin nästa match 19.00 på måndagskvällen mot AHK E-sport. Matchen sänds på ligans Twitchkanal.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.