Föreningen anklagas: ”Är extremt tråkigt...”

Dreamhack Masters i Malmö arena 2019.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Magnus Jonsson, ordförande SESF.
Foto: Pressfoto

Två e-sportförbund har ansökt till Riksidrottsförbundet inför mötet i maj.

Nu anklagas SESF av rivaliserande Svenska e-sportförbundet för att sabotera förbundets ansökan.

– Han förklarade för mig att det var medvetet från deras sida, säger Sammi Kaidi på Svenska e-sportförbundet.

– Vi har ju inget uppsåt att sabotera för dem, svarar Magnus Jonsson på SESF.

E-sporten har fört en lång kamp för att erkännas som en idrott av Riksidrottsförbundet (RF). Nu har ett nytt försök gjorts för att erkännas – av två olika förbund. Ansökningar ligger just nu inne från såväl Svenska e-sportförbundet som rivaliserande SESF inför riksidrottsmötet i maj. 

Svenska e-sportförbundet hävdar att SESF har skickat in sin ansökan med vetskapen om att de kan sabotera båda förbundens chanser att accepteras. Sammi Kaidi, som är ordföranden för Svenska e-sportförbundet, berättar att han kontaktade SESF:s ordförande efter deras ansökan.

– Han förklarade för mig att det var medvetet från deras sida och att de har kännedom om att två medlemsansökningar för samma idrott kan göra att ingen antas. Den inställningen talar för sig och jag tycker det är extremt tråkigt. Situationen som den är nu gör inte att svensk e-sport gynnas, säger Sammi Kaidi, ordförande på Svenska e-sportförbundet.

Han fortsätter:

– Det finns en stor chans att riksidrottsmötet väljer den enkla vägen i detta och röstar avslag för oss båda.

”Inget uppsåt att sabotera”

På SESF blir man ställda över påståendet att syftet ska ha varit att förstöra förbundets chanser att ta sig in i RF.

– Vi har ju inget uppsåt att sabotera för dem, vi svarar ju till våra medlemmar och vad vi anser vara bäst för e-sporten. Men det är klart att vi inte har något ont uppsåt eller är arga på dem på något sätt. Vem tjänar på det? Vi vill ju inte splittra e-sporten, utan ena den, säger SESF:s ordförande Magnus Jonsson.

Han menar att det vore konstigt att inte söka bara för att Svenska e-sportförbundet också har ansökt om medlemskap och uttrycker det som ”olyckligt” att två förbund söker samtidigt. Magnus Jonsson menar att det är först nu som SESF känner sig redo och mogna för att göra en ansökan.

– Jag har ju svårt att kommentera vad de tror och tycker, men vi har ju ansökt för att vi tycker att vi är redo. Vi vill inte heller att det ska vara två ansökningar, vi vill ju inte ens att det ska finnas två förbund, säger han.

Varför finns det två förbund?

– Vi har ju funnits sen 2008 och det andra förbundet startades av Sverok 2016, om jag inte minns fel. Vi hade ju samarbetat i olika projekt, så det var inte som att de inte visste om att vi fanns. De valde ändå att start ett eget förbund, men vi har ingen aning om motivationen bakom eller varför de gjorde det, säger Jonsson.

Inför förra årets riksidrottsmöte fördes diskussioner om att slå ihop de två förbunden för att göra en starkare gemensam ansökan till RF, där en extern expert togs in för att ta fram ett förslag. Martin Jonsson säger att Svenska e-sportförbundet sa nej till förslaget, men att man i SESF fortfarande är öppna för en sammanslagning. 

Nej till sammanslagning

Samma Kaidi berättar om anledningen till förbundets nej.

– Svenska e-sportförbundets förslag har varit att svenska e-sportföreningen (SESF reds. anm) kan ansöka om medlemskap i förbundet och att vi gärna stöder dem i sin nischade verksamhet med internationell representation. Deras förslag har varit detsamma som 2018, att vi ska in i deras organisation, trots att våra förutsättningar för etablering inom svensk och internationell e-sport, säger Kaidi.

Han berömmer däremot SESF:s ansökan som delar många poänger med deras egen, men han saknar underlag som gör att de kan bedöma huruvida de ”organiserar eller företräder den breda e-sporten”. 

Magnus Jonsson berättar mer om sitt förbunds förhoppningar på att accepteras av Riksidrottsförbundet.

– Vi har ett bra samarbete med många idrotter som är med i RF och jobbar med dem för att stärka deras verksamhet tillsammans med vår. Men jag vågar inte uttala mig om chansen att komma in, det är lite för tidigt för att säga. Men det är klart att vi hoppas.

Bland annat arrangerar SESF både SM och de svenska landslagen som deltar i VM i e-sport årligen, där Sverige är regerande mästare sedan Dota 2-turneringen 2019. Fler och fler länder erkänner e-sporten varje år och antalet har nått över 40 länder globalt. Bland annat Finland har nyligen släppt in det växande fenomenet i värmen. 

Nu menar Magnus Jonsson att det är Sveriges tur.

– Det har ju länge funnits en syn att e-sport inte är på riktigt, att det bara är ploj och lek. Men det känns ändå som att det börjar vända och fler inser vad det handlar om. Andra idrotter arrangerar ju elektroniska versioner av sina idrotter. Fotbollen har gjort det, motorsporten har gjort det jättelänge och cykeln hade aktiviteter nu under hösten.

– Det är dags för Sverige att ta steget.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.