Fifa 21: Här är alla nya funktioner och nyheter

PSG:s storstjärna Kylian Mbappe pryder omslaget på nya Fifa 21. Men bäst ”total” i spelet har Lionel Messi med sina 93.
Foto: EA Sports / EA Sports
I nya Fifa 21 kommer spelaren att lära sig nya ”agile dribbling”, ”creative runs” och ”positioning personality” för att bli en bättre spelare och manövrera ut sina motståndare.
Foto: EA Sports / EA Sports
Dortmunds norrman Erling Haaland.
Foto: EA Sports / EA Sports
Foto: EA Sports / EA Sports
Foto: EA Sports / EA Sports
Foto: EA Sports / EA Sports
1 / 7

Nya smidiga dribblingar, möjlighet att låsa spelare direkt i anfallet och nya snabba FUT-menyer. Fifa 21 utlovar mycket förbättringar som kommer att ta lite tid att bemästra.

Men det är nog den smidiga och utlovade flytten till nya PS5 och Xbox Series X som skänker mest glädje till de som planerar att uppgradera sin spelkonsol senare i höst.

Något försenat på grund av den hackiga fotbollssäsongen, men det kom ett nytt Fifa till slut. I dag 6 oktober blev Fifa 21 tillgängligt för de som förhandsbokat och på fredag 9 oktober kan alla spela det nya fotbollsspelet från EA Sports.

Till skillnad från den ständige rivalen PES från Konami (som i stället uppgraderar fjolårets version och går all in på ett nytt spel 2021) så har EA Sports jobbat hårt på att få till en ny version av Fifa nu när fotbollssäsongerna dragit i gång igen. Och det med flera nya features – både i spelet och i menyerna.

Nu kan du förvandlas till Salah eller Messi

Inne i själva spelet märker man direkt skillnad från tidigare versioner (ja, det är alltid omöjligt att försvara varje år när man testar ett nytt Fifa-spel). Och det som sticker ut mest är nog det nya ”agile dribbling”. 

En ny dribblingsfunktion som inte kretsar kring sinnessjuka Neymar-finter utan i stället små precisa vrickningar och vridningar som kan förvandla dig till Mohamed Salah eller Lionel Messi om du bara tränar tillräckligt mycket. Bemästrar du det här kommer du bli oerhört svår att stoppa kring straffområdet samtidigt som du kan lägga upp bollen för ett perfekt skott. För att utföra ”agile dribbling” håller man nere R1/RB och använder vänsterspaken för att ändra riktning. 

En annan funktion som EA själva pratat mycket om är ”positioning personality” där de AI-styrda spelarna ska röra sig precis som i verkligheten (med andra ord: passa dig för att använda Pippo Inzaghis ikonkort i FUT...).

Lås en spelare mitt under anfallet

För att mer liva upp och förändra det oftast stå statiska anfallsspelet har EA även lagt krut på något de valt att döpa till ”creative runs” och förbättrat spelarnas riktade löpningar. Nu kan du ännu smidigare planera ditt anfallsspel genom olika löpningar, väggspel och snabbt låsa en specifik spelare i ett anfall. Tryck ner båda styrspakarna samtidigt så låser du nuvarande spelare och kan enkelt ”kalla på bollen” när du sedan passat vidare den till AI:n. Svårt att bemästra direkt, men övning ger färdighet! 

Det som dock känns lidande i alla dessa nya funktioner med löpningar och dribblingar är som alltid försvarsspelet. Många nya verktyg för offensiven, men defensiven känns svårare än någonsin. Så räkna med målfester á la Aston Villa-Liverpool i helgen!

I övrigt har ”kollisionsmotorn” förbättrats så vi inte lär se galna krockar mellan spelarna i olika Youtube-videos från och med nu. Passningar, brytningar, blockar, nickar och reaktionerna ska också förbättrats, men det känns mer som rutin än något annat mellan de årliga Fifa-spelen.

Nya smidiga menyer i FUT

När det kommer till de olika spellägena så känns den mest uppskattade uppgraderingen de nya menyerna i Fifa Ultimate Team. De gamla sega laddningarna är borta och nu flyter man lättare runt bland de olika laguppställningarna, kortsamlingarna och spelarmarknaden. 

I FUT kan man nu även tillsammans tävla om belöningar och klara uppdrag i nya FUT Co-op. Även Volta (streetläget som kom i Fifa 20) har fått en co-op i nya Volta Squads så att du enkelt och smidigt kan spela i samma lag och göra framsteg ihop med dina kompisar.

Enkel flytt till nya konsolerna

Med nya konsoler på väg i butikerna så har många fans och spelfantaster undrat vilka spel som går att överföra från PS4 och Xbox One till PS5 respektive Xbox Series X. Och Fifa 21 kommer att gå att köpa nu och sedan föras över direkt till din nya konsol. FUT, sparningar och allt annat ska enkelt föras över med nya Dual Entitlement har EA lovat. Ett glädjebesked för alla som tänkt sig en uppgradering inför julen!


TILL SIST:
Zlatans totala betyg i FUT ligger på 83. 55 i pace lär ju inte göra någon glad, men 88 i shooting lär inbjuda till att ta stenhårda skott från alla vinklar och vrår för den som väl får bollen vid ”Ibras” fötter.

Piemonte Calcio är fortfarande Piemonte Calcio... Kul va, ”Kulan”?

Bäst i spelet? Messi med 93 såklart! 

Fansen. Glöm nya dribblingar, smidiga menyer och cool grafik. Det bästa är ändå att få höra fansens sånger, jubel och burop efter ett tufft 2020 för alla fotbollsfans. En ljudkuliss som den ”riktiga” fotbollen inte kommer att få tillbaka på länge – men som alltid finns i spelet.


GUIDE: Så firar du bäst i Fifa 21

Se till att lära dig allt för att ”psyka” dina motståndare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.