Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen stängs ute från världsmästerskap

Svenske lagkaptenen inför turneringen i Globen
PGL:s vd Silviu Stroie.
Foto: Youtube/NaVi Dota 2
Turneringen spelas i Globen.
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Världsmästerskapet i Counter-Strike pågår för fullt i Stockholm och Globen.

Men Expressen får inte vara på plats och bevaka.

Vd:n Silviu Stroie uppges ha varit rasande efter att ha kritiserats i en artikel tidigare under sommaren. 

Även e-sportförbundet blir utfryst.

– När PGL nu stänger oss ute är det inte bara ett slag mot journalistiken utan även mot e-sporten som vill framåt, säger Nicolinn Törnmalm, tf sportchef Expressen.

Det är tidernas största CS-turnering som just nu pågår i Sverige, och världens 24 bästa lag i e-sporten har samlats. Slutspelet kommer spelas inför ett fullsatt Avicii Arena.

Expressen nekas däremot tillträde till turneringen.

Arrangören PGL har vägrat svara på några kontaktförsök sedan en artikel publicerades i juni. Då anklagades vd:n Silviu Stroie av flera personer, i nära anknytning till förhandlingarna kring majorturneringen, för att motarbeta den.

De menade att han ville flytta den från Sverige.

Vd:n själv fick ett dygn på sig att svara på anklagelserna innan artikeln gick ut. Efter publiceringen fick Expressen uppgifter från flera personer om att han varit rasande över artikeln.

Under de senaste två veckorna har alla mejl och telefonsamtal gått obesvarade när Expressen har begärt pressackreditering till turneringen. Samtidigt har andra svenska medier, som exempelvis SVT, blivit insläppta.

– Intresset för e-sport är stort och Expressen bevakar sporten därefter, men för att kunna göra e-sporten rättvisa krävs det att vi har möjlighet att granska sporten på samma sätt som andra idrotter. När PGL nu stänger oss ute är det inte bara ett slag mot journalistiken utan även mot e-sporten som vill framåt. Vi ser därför väldigt allvarligt på detta, säger Nicolinn Törnmalm, tf sportchef Expressen.

Även spelutvecklaren Valve, som är beslutsfattare kring turneringen, har kontaktats vid två tillfällen – men har inte svarat. Stockholm Live, som driver Avicii Arena, hänvisar till arrangören PGL.

Svenska e-sportförbundet utfrysta

Även Svenska e-sportförbundet har frysts ut av PGL, vilket ordförande Sammi Kaidi berättar om.

– Det vi planerade var att använda evenemanget som en yta för att visa upp vad e-sporten är och hur pass stor den är för Sverige. Framför allt mot politiker och beslutsfattare inom idrottsrörelsen, säger han och fortsätter:

– Vi fick inte kontakt med PGL för att kunna ordna besöken och rundvandringar. Dels så bokades rummen upp snabbt på Quality Hotel också, så det fanns inte möjlighet att göra det utan att gå via arrangören heller.

Förbundet var en av de mest involverade parterna när turneringens öde i Sverige stod i gungning. Sammi Kaidi vill inte spekulera i varför PGL har lagt locket på även för dem sedan dess.

– Men hade det här varit under vår flagg eller en demokratiskt styrd organisation så hade inte det här hänt. Då hade det funnits andra principer och värderingar att förhålla sig till som arrangör. Från vår sida tycker vi att det är extremt viktigt att e-sporten tar till sig av vi behöver organisera oss, att det är de demokratiska principerna som styr. Med fair play både på spelplanen och utanför den.

Hur allvarligt ser du på att media och förbund stängs ute?

– Jag hoppas det blir ett uppvaknande för branschen, att vi behöver hitta en organisering där tilldelning av arrangemang görs i samråd med demokratiskt styrda organisationer. Att inte de kommersiella aktörerna vävs in i organiseringen. Jag är inte emot kommersiella arrangemang, men tror det är viktigt att se ett värde av att samarbeta med den organiserade och ideella delen av e-sporten.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter 

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.