Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett av tio spel har kvinnliga huvudkaraktärer

Maja, 25, sa upp sig – för att satsa på karriär som gamer
Ett av tio spel som lanserades under 2020 hade en kvinnlig huvudkaraktär.Foto: Shutterstock / Shutterstock

Ett av tio spel som har lanserats under 2020 har kvinnliga huvudpersoner, vilket är den lägsta andelen på fem år. Det visar en undersökning från Buzz Bingo.

Under de senaste fem åren var det endast 11,4 procent av spelen som hade en kvinnlig huvudkaraktär, samtidigt som en manlig huvudkaraktär förekom i 30,6 procent av spelen. Något Buzz Bingo kommit fram till efter att ha undersökt fler än 2 500 spel som lanserats sedan 2015.

I undersökningen framgår även att Xbox är den plattform med lägst antal kvinnliga huvudkaraktärer. Mellan 2016 och 2020 var enbart 7,1 procent av huvudkaraktärerna i de utgivna spelen kvinnor. IOS har den högsta representationen kvinnliga huvudpersoner med 12,7 procent.

Sportspel är de minst troliga spelen att ha en kvinnlig huvudkaraktär. Äventyrsspel är den genrer med flest kvinnliga huvudkaraktärer.

Dansstudion erbjuder Fortnite-inspirerade dansklasser

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.