Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avhopp och jätteprotester – efter stjärnans avstängning

Blitzchung (till höger) och de två kommentatorerna straffas.Foto: Hearthstone Grandmasters

World of Warcraft-tillverkaren Blizzard befinner sig i en kritikstorm.

Speljätten stängde av Hearthstone-stjärnan Blitzchung efter hans befria Hongkong-budskap.

Nu meddelar företaget att ”situationen utreds”.

Den enorma datorspelstillverkaren Blizzard Entertainment är under hård kritik. Bakgrunden är att Hearthstone-stjärnan Wai Chung ”Blitzchung” Ng har stängs av efter att ha förespråkat att Hongkong befrias från Kina efter en match.

Han har stängts av från att tävla i ett år och får inga prispengar för den nuvarande säsongen. Dessutom så sparkades två kommentatorer som deltog i sändningen.

Reaktionerna har varit starka.

– Blizzard visar att man är villiga att förödmjuka sig självt för att göra det kinesiska kommunistpartiet nöjda. Inget amerikanskt företag borde censurera krav på frihet för att tjäna en snabb slant, sa amerikanske senatorn Ron Wyden enligt The Esports Observer.

Avhopp och stöd från konkurrent

Därtill har flera anställda på Blizzard valt att arbetsvägra i protest mot beslutet samtidigt som Twitchkanaler med koppling till Blizzardspel, så som Hearthstone och World of Warcraft, översvämmas med ”befria Hongkong”-budskap. Även två av de tilltänkta kommentatorerna till Grandmastersfinalen under Blizzcon har hoppat av i protest enligt Dot Esports.

På en staty utanför Blizzards kontor går det att läsa ”tänk globalt” och ”varje röst räknas”. De har blivit övertäckta av lappar med tejp.

Konkurrerande företaget Immutable har nu erbjudit sig att betala de prispengar som Blitzchung blivit av med och bjuder in honom till sin egen turnering. 

Efter tisdagens besked om avstängningen och den stora kritiken så har Blizzard nu till slut meddelat att situationen ”utreds”. 

https://twitter.com/lackofrealism/status/1181639970332659712