De två speljättarna Bungie (”Halo”, ”Destiny”) och Ubisoft (”Assassins Creed”, ”Rainbow Six”) slår sig samman i en stämningsansökan, vilket bland annat Kotaku har skrivit om.
I skottgluggen finns Ring-1, en välkänd skapare och försäljare av fusk till spel som ”Destiny 2” och ”Rainbow Six Siege”. Spelföretagen hävdar att de begått flertalet brott, som varumärkesintrång, och kräver fusktillverkaren på miljontals kronor och vill att tjänsten stängs ner permanent.
Ryan Meyer är immaterialrättsadvokat på firman Dorsey & Whitney – och specialiserar sig på tv-spelsindustrin.
Han berättar om stämningsansökan mot fuskföretaget.
– Bungie- och Ubisoft-stämningen är en del av spelindustrins trend att slå till mot företag och individer som vinner ekonomiskt på att handla med produkter som kringgår spelen, säger han.
Han tar upp exemplet med Nintendo som stämde Switch-fuskaren Gary Bowser, en 51-åring från Kanada. Bowser anklagades i hela elva punkter i företagets stämningsansökan.
– Det blir intressant att se om federala åklagare lägger liknande åtal mot Ring-1, säger Ryan Meyer.
Risker för de som köpt fusk
Men det är inte bara fusktillverkarna som riskerar att straffas. Även spelare som har köpt fusken kan hamna i riskzonen.
– En avstängning från att spela favoritspelen borde vara deras minsta bekymmer. Målsägarna hävdar avsiktligt brott mot avtalen och brott mot Computer Fraud and Abuse Act (CFAA, reds. anm) efter användandet av fuskprogramvara, vilket borde göra spelarna varse om deras egen juridiska risk.
Enligt Meyer kan det visa sig vara ett stort misstag av Ring-1 att ha använt bilder från spel som ”Destiny 2” på sin sajt utan tillstånd. Detta då varumärkesinnehavare mer sannolikt agerar i de fallen, då det finns en allt större grund för att ta det hela till rättegång.
– Ring-1 kommer sannolikt få svårt att argumentera för att man inte medvetet stred mot målsägandens varumärkesrättigheter eftersom de anklagas för att ha designat det för att undvika att upptäckas av spelföretagen och till och med tillåtit avstängda spelare att fortsätta spela.
Fuskandet är ett av spelbranschens och e-sportens allra största problem.
Stämningsansökan mot Ring-1 skickades in den 23 juli. Där namnges flera personer som tros driva tjänsten. Förhoppningen är att avskräcka även andra fusktillverkare.