Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter stora segern – avslöjad som fuskare

Nicolai ”Hunden” Petersen.Foto: eSport-Mania/Youtube
Här syns hur Hard Legion-coachen använder buggen för att se motståndarens position.Foto: Michal Slowinski/Twitter

Under måndagen uppdagades en jätteskandal inom CS:GO.

Tre tränare har ertappats med att ha fuskat under pågående turneringsmatcher – bland dem danske Nicolai ”Hunden” Petersen, som precis vunnit ESL One Cologne.

– Anklagelserna mot mig är sanna, säger han i ett uttalande.

I söndags chocksegrade det danska laget Heroic i storturneringen ESL One Cologne och inkasserade 1,3 miljoner kronor. Men glädjen blev kortvarig.

Dagen efter så blev laget indraget i en stor tränarskandal tillsammans med det brasilianska storlaget Mibr samt ryska Hard Legion. De tre lagens tränare har ertappats med att ha utnyttjat en bugg i Counter-Strike: Global Offensive i turneringssammanhang.

Genom att utnyttja buggen så har de kunnat se sina motståndares positioner och kommunicerat det till sina spelare för att få en orättvis fördel. Nu har tränarna straffats.

”Hunden” i Heroic stängs av i tolv månader för att ha använt fusket under tio rundor mot danska rivalerna Astralis i Dreamhack Masters samt i 13 rundor mot Spirit i Home Sweet Home Cup.

Mibr-tränaren ”Dead” stängs av i sex månader medan ryske ”MechanoGun” får det hårdaste straffet. Han stängs av i två år för att ha använt buggen på sex hela kartor över tre olika matcher.

”Visste att det var fel”

Nicolai ”Hunden” Petersen erkänner att han använt fusket i ett uttalande som Heroic publicerat

– Jag såg en fördel som jag visste var fel, men jag tog den och använde buggen i spelet. Jag agerade själv utan mina lagkamraters vetskap, säger han.

Förutom att stängas av från turneringar så stängs han även av av Heroic. 

– Jag är ledsen för att jag gjorde Heroic, min familj och våra fans besvikna. Jag vill bara det bästa för Counter-Strike-communityn och mina handlingar under de här två matcherna är inte någonting som är en del av community jag vill ha och älskar.

Lagen fråntas också de pengar från de tjänat in under turneringarna där de använt buggen. Detta gäller däremot inte ESL Cologne för Heroics del, då inget fusk har påvisats under turneringen.

Buggen har nu åtgärdats av speltillverkaren Valve.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.