Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter jätteskandalen: Svenskarna straffas

Förre Faze Clan-tränaren Robban.Foto: DENNIS YLIKANGAS/BILDBYRÅN
Förre Ninjas in Pyjamas-tränaren Pita.Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN

Den enorma skandalen har skakat CS:GO-världen.

Hela 37 tränare har hittills stängts av på grund av att ha använt ett fusk – bland dem två av Sveriges största namn: Robert ”RobbaN” Dahlström och Faruk ”pita” Pita.

– Jag känner att jag straffas för något jag inte har gjort och det borde vara uppenbart i mitt fall, säger RobbaN i ett uttalande.

Det hela började med en bugg i Counter-Strike: Global Offensive som tillät tränare att se motståndares positioner på kartan och på så sätt få ett orättvist övertag i matcher. En stor utredning har gjorts och 37 tränare har hittills blivit påkomna med att använda fusket och är nu avstängda.

Förre Ninjas in Pyjamas-tränaren Faruk ”pita” Pita är en av dem och även Robert ”RobbaN” Dahlström, som tränade Faze Clan, har stängts av. Pita stängs av i tio månader medan RobbaNs straff ligger på fem och en halv månad.

Den svenske CS-legendaren RobbaN, som framför allt känns igen från sin långa period i SK Gaming under spelarkarriären, menar att det hela är ett missförstånd.

– Sorgligt nog så kommer vissa av er tro att jag utnyttjade buggen. Jag har varit runt CS-communityn i 20 år, mer eller mindre, och ser mig själv som en väldigt lojal kille... nu listas mitt namn bland andra som faktiskt utnyttjade den och fuskade, säger han i ett uttalande på Twitter.

”Jag bad inte om det här”

35-åringen berättar att han plötsligt fick buggen under en match, och då meddelade sitt lag att han inte kunde bli av med den och därför valde att inte använda sin mikrofon under kartan, för att undvika orättvisa fördelar. 

När han sedan fick buggen igen i en annan match nästa dag så meddelade han administratörerna om det, och informerade även om att han tidigare drabbats av det, varefter han lyckades bli av med den.

– Jag bad inte om det här övertaget och försökte bli av med det innan matchen startade.

Tidigare Ninjas-tränaren Pita har tidigare erkänt att han fick fördelar av buggen under en match mot Mousesports 2018. 

– Jag vill påpeka att jag inte aktivt försökte få den här fördelen. Det hände slumpmässigt, men jag gjorde ingenting för att stoppa det. Det tog mig 5-6 rundor att stoppa det och det är här jag har gjort fel och jag erkänner det. Jag skäms över det, sa han.

Bland de andra stora namn som har stängts av finns bland annat Heroic-tränaren Hunden, MIBR:s dead och förre Na’Vi-coachen Sergey ”starix” Ischuk.

Avstängningarna utfärdades av esportens integritetskommission, ESIC, efter en lång utredning där mängder av tidigare matcher har gåtts igenom för att upptäcka användningen av buggen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.