Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

E-sportstjärnan: ”Var nära på att sluta spela”

Foto: BILDBYRÅN

Han är en av Sveriges största stjärnor i e-sport.

För SportExpressen berättar Olof ”Olofmeister” Kajbjer om livet som professionell CS-spelare – som för med sig enorma prissummor men också en hel del hot och hat.

– Jag har en lön som man skulle kunna klara sig bra på utan vinstpengar, säger Olof Kajbjer.

Olof ”Olofmeister” Kajbjer är en svensk professionell Counterstrike-spelare som skördar stora segrar med bland annat laget Fnatic, men som nu spelar med FaZe Clan. 

Att utöva e-sport på professionell nivå kan ge en rejäl ekonomisk framgång i dag. Årets två Major-tävlingar i counterstrike – Intel Extreme Masters i Katowice och  Starladder Berlin – har båda en miljon dollar (9,3 miljoner kronor) i prispengar. 

Prispengarna är en del av e-sportstjärnornas inkomster. Men Olof Kajbjer klarar sig även bra på sin lön.

– Jag har en lön som man skulle kunna klara sig bra på utan vinstpengar. Så mycket kan jag säga, säger Olof Kajbjer. 

Reser jorden runt

Olof Kajbjer och hans lag FaZe Clan slutade på topp åtta i turneringen ”IEM Katowice Major 2019”. 

Nyligen har han gjort en turnering i Brasilien där FaZe Clan spelade i Blast Pro Series där man spelar bäst av en i ett gruppspel.  

– Brasilien har alltid varit ett ställe jag har velat åka till och sedan, vad jag har hört, är det väldigt extrema fans där så det är väldigt kul att åka dit, säger Olof Kajbjer. 

Strax efter Brasilien åkte FaZe Clan vidare till turneringen i Miami. Den här veckan spelar Kajbjer i Shanghai och därefter åker han till Leicester.

– Det blir lika mycket resande som man är hemma. Det är väldigt kul, det här är min hobby. Jag har velat göra det här ända sedan jag var liten. Sedan har det blivit mer som ett jobb de senaste åren och det är skitballt att få åka världen runt, se massa nya platser och göra sin hobby. Det är bara kul hela tiden. 

Den omöjliga ”Olofpassen”

2015 var året som Olof Kajbjer och hans dåvarande lag, Fnatic, gick som på räls. De vann tävling efter tävling och miljonerna strömmade in. 

Fnatic-fansen glömmer knappast DreamHack Winter 2014 när laget gjorde en ”boost” till en otillåten position som hjälpte dem att ta hem segern på kartan Overpass. Knepet fick sitt namn ”Olofpass” på skoj bland fans och tittare.

– Vi gjorde en ”boost” som inte var så omtyckt. Det var många som skojade och kallade den ”Olofpass”. Alla tyckte inte att den var helt regelrätt, vilket den nog inte var men den var inte regelrätt för varken oss eller de vi mötte. Men det var väldigt mycket snack i serien när vi var väldigt nya. Vi spelade väldigt bra hela tiden och då blev det en del fuskanklagelser.

Nära att lägga ner karriären

Efter boosten och flera vinster efter varandra blev Olof Kajbjer måltavla för näthat. Det gick så långt att han var nära på att lägga ner sin karriär när det var som värst.

– När allt det där hände var det inte kul alls. Det var hat mot alla oss i vårt lag eftersom vi var så duktiga som vi var. Folk ville hitta ursäkter för det och det var väldigt mycket skitsnack och hot från communityn. Jag var faktiskt nära på att sluta spela men tack vare den där händelsen spelade vi med ett större självförtroende och vi brydde oss inte om vad som hände efter det, säger han.

”Speciell jargong på internet”

I CS:GO men även flera andra sporter går det att spela pengar på en spelare eller ett lag inför varje tävling. Olof Kajbjer menar att problemet var som störst år 2015, då hans lag ofta förlorade. Folk spelade på honom och Fnatic och hörde av sig när de hade förlorat pengar. 

– Då var det mer hot. Jag kollar knappt längre när folk skriver till mig på mina sidor när jag har spelat matcher. Folk har kanske bettat och skriver hot. Det är något man får lära sig när man är en offentlig person och har många som kollar på en. 

Hur är klimatet i gaming-världen? 

– Jag spelar mest mot lag nu för tiden och på en professionell nivå, så jag märker inte av det. Men det är en speciell jargong på internet och det är något man har växt upp med. Det kanske inte är det bästa att man bara har accepterat det, men jag vet inte hur man ska gå tillväga för att fixa det. Eftersom folk är anonyma på internet är det många som väljer att uttrycka sig på fel sätt. 

Hur ser du på Battle Royale-scenen som börjar ta över?

– Streamingsidan, utanför e-sporten, där en person streamar sig själv och spelar är väldigt populärt. Hittills har det inte gått så bra för E-sport-scenen där man tävlar mot varandra eftersom det är väldigt svårt att hänga med i vad som händer i Battle Royale. CS är väldigt lätt att följa för en nybörjare, det är det lättaste e-sport-spelet att följa. CS är kul från början till slut.

Vad tror du om CS framtid då?

– Jag tror att CS kommer finnas kvar väldigt länge och det handlar väl bara om de kommer släppa en ny version eller om det kommer ett annat spel som försöker utmana CS, men jag tror det kommer finnas väldigt länge. 

CS har ett eget Battle Royale-segment, vad tycker du om det?

– Det är mest en rolig grej att de la till det, men det kommer aldrig tävlas i det. Det är väl kul, men jag tror inte att det är någon speciell tanke hos spelutvecklarna att man ska försöka utmana något annat Battle Royale spel, utan det är mer en rolig grej att det finns med. 

Premier Tournaments 2019

Shanghai 30/3–7/4: StarSeries & i-League CS:GO Season 7

Leicester 12/4–23/5: ESL Pro League Season 9 - Europe

Online 12/4–23/5: ESL Pro League Season 9 - Americas

Dallas 28/5–2/6: DreamHack Masters Dallas 2019

Montpellier 18/6–23/6: ESL Pro League Season 9 - Finals

Cologne 2/7–7/7: ESL One: Cologne 2019

Berlin 20/8–8/9: StarLadder Berlin Major 2019