Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

E-sportjättarna sålda – till saudiska regeringen

MTG säljer dotterbolaget ESL
Mohammed bin Salman, ordförande för den saudiarabiska investeringsfonden PIF.
Foto: MANDEL NGAN / AP TT NYHETSBYRÅN

ESL och Faceit slås samman och har sålts till Savvy Gaming Group, bekräftar de.

Den saudiska regeringen står som ägare till bolaget.

Totalt betalar de 13,8 miljarder kronor.

De är två av världens största turneringsarrangörer inom e-sporten, och står bakom några av de största tävlingarna i spel som CS:GO. 

Nu har ESL och Faceit slagits samman efter en jätteaffär, där de båda sålts till Savvy Gaming Group (SGG) för 1,5 miljarder dollar, motsvarande 13,8 miljarder kronor. ESL ägdes tidigare av Modern Times Group (MTG).

SGG är ett amerikanskt bolag som är helägt av investeringsfonden PIF – som den saudiarabiska regeringen ligger bakom. De har nyligen bland annat har köpt fotbollsklubben Newcastle och rapporteras även närma sig ett köp av AC Milan.

Ordförande är kronprinsen Mohammed bin Salman.

– SGG har hängivit sig till att investera tungt i spelen och e-sportindustrin och till att materiellt stärka den globala spelverksamheten. Vi är väldigt glada över att arbeta med ESL Faceit Group – en affär som gör det möjligt för oss att aktivt stödja skapandet av ett e-sportekosystem i världsklass, säger Brian Ward, vd på Savvy Gaming Group, i ett pressmeddelande.

Kritik mot saudisk inblandning

Tidigare saudisk involvering i e-sporten har skapat kontroverser. 

Den danska arrangören Blast Premier presenterade saudiarabiska Neom som en ny partner i augusti 2020. Efter hård kritik från bland annat arrangörens egna profiler avslutade de samarbetet bara dagar efter att det presenterats.

Även europeiska League of Legends-ligan LEC tillkännagav Neom som sponsor. Det fick bland annat kommentatorn Indiana ”Froskurinn” Black att uttala sig kritiskt.

”Det känns förödande för jag vet vilka som har gjort de här valen, och jag känner mig tystad”, skrev hon då.

LEC avslutade även de samarbetet.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Natus Vincere vinner ESL Pro League 14

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.