Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”E-sporten har kommit längre än andra sporter”

Emil ”HeatoN” Christensen ger sin bild av e-sportens framtid. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Han har bland annat deltagit i ”Mästarnas mästare” i SVT. Foto: SVT

Emil ”HeatoN” Christensen bidrog till att göra e-sporten stor i Sverige.

Men karriären är sedan länge över.

Nu kämpar han för att få svenska föräldrar att förstå att datorspelande inte är något negativt. 

– En 12-årig e-sportare har ett bättre internationellt nätverk än vad en 40-årig mellanchef i IT-sektorn har, säger han.

E-sporten håller på allvar att ta sig in i ”finrummet”.

Fler och fler svenska gymnasieskolor introducerar idrottsprogram som likställs med motsvarande för fotboll, ishockey, bowling och innebandy.

Men e-sporten, som sport, dras med två problem:

Dels att den än så länge inte är godkänd av riksidrottsförbundet, menar Samuel Korpegård, ansvarig för e-sportinriktningen på Brinellgymnasiet i Nässjö.

– Så vi lever lite på hoppet om att det ska bli det. Vi har en person som är ytterst ansvarig för våra idrottsprofiler och vi har riksintag på bowling och bandy. Vi har många idrottselever här. Och det är klart, när man diskuterar med den ansvarige så är han lite försiktig i och med att e-sport ännu inte är klassad som en idrott, så därför jublar de väl inte med öppna armar riktigt. Man får kämpa lite, säger han.

Dels fördomar.

– Det finns de som är skeptiska och inte tycker att e-sport är en idrott. Men när man börjar diskutera och vi får berätta hur vi tänker, att det inte är en lekhörna med cola på bordet, börjar de köpa konceptet. Speciellt när man berättar om hur stor sporten är i världen, säger Samuel Korpegård och tillägger:

–  ”HeatoN” har gjort ett gott förarbete för e-sporten i Sverige, med deltagandet i Mästarnas mästare.

Skillnaden då mot nu

Ja, Emil ”HeatoN” Christensen, 34, är Sveriges kanske mest kända e-sportproffs.

Eller före detta e-sportproffs numera.

Efter karriären har han blivit småbarnspappa, invald i e-sportens hall of fame, deltagit i ”Mästarnas mästare” i SVT, gett ut en självbiografi och varit med och utformat olika e-sportutbildningar runtom i Sverige, däribland i Varberg, Trollhättan, Kristianstad, Halmstad och Nyköping.

”HeatoN” har mycket erfarenhet att erbjuda en bransch med periodvis växtvärk, men det är samtidigt mycket som har hänt sedan han själv var aktiv.

– Skillnaden är enorm i allt från prispengar till publik. När jag spelade fick jag betalt i musmattor och tangentbord, i dag har proffsspelarna löner i samma nivå som allsvenska fotbollsspelare, säger han till Expressen.

Vilka steg framåt för sporten har vi att vänta oss?

– Jag tror att det största steget e-sporten har kvar att ta är acceptansen ute i ”stugorna”. Det finns fortfarande en skepsis och en hel del förutfattade meningar mot e-sport hos de som inte är insatta. 

Så mycket tjänar stjärnorna

De allra största e-sportstjärnorna i dag tjänar tiotals miljoner varje år.

– Min första lön var 50 euro per månad och gratis utrustning. Jag gick back på att åka på tävlingar och spela de första åren. I dag är situationen en helt annan. De största stjärnorna tjänar i vissa fall sjusiffrigt på sitt spelande eller streamande. Vilket är häftigt, men det som jag personligen tycker är ännu häftigare är att vi börjar få en e-sportcommunity i Sverige som är byggd från gräsrotsnivå där du kan tjäna pengar även på semi-proffsnivå i till exempel svenska elitserien.

Ger en känga till svenska föräldrar 

Ett problem som alltjämt präglar e-sporten, globalt och i Sverige, är att det främst förknippas med killar och män.

En anledning är bristen på dragplåster och kvinnliga profiler inom e-sporten.

Men ”HeatoN” ser ett ljus i tunneln på den fronten.

– E-sporten har, trots att många vill vinkla det på andra sätt, kommit längre än många andra traditionella sporter när det kommer till jämlikhet. 35 procent av alla som spelar är kvinnor så det är bara en tidsfråga innan vi har en jämlik e-sport. Det finns inga fysiska hinder för att tjejer inte skulle kunna vara lika bra som killar, säger han.

Apropå fysik. Du är själv 34 nu. Hur ser ditt liv ut i dag jämfört med förut?

– Mitt huvudfokus är min dotter men jag jobbar också med flera olika initiativ inom e-sport, som elitserien, e-sportsrestauranger, Area academy, Cube esport agency, med mera. 

För ”HeatoN” är fördomarna mot sporten han älskar också en strid som han alltjämt befinner sig i.

– Jag brinner för e-sporten och nu vill jag visa för oroliga föräldrar hur e-sporten kopplar ihop människor och bygger broar över hela världen. En 12-årig e-sportare har ett bättre internationellt nätverk än vad en 40-årig mellanchef i IT-sektorn har.

Spelar du något i dag själv?

– Ja! Men tyvärr inte lika mycket som tidigare. Det blir en del Counter-Strike men också World of Warcraft.