Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drog in miljonbelopp – avslöjad som fuskare

Sveriges största e-sportstjärna - så blir du bättre på CS:GO
FaZe Jarvis har varit veckans stora e-sportsnackis.Foto: Youtube

Avstängd från Fortnite på grund av fusk – men rik som ett troll.

E-sportprofilen Jarvis Kaye, 17, uppges ha tjänat närmare 300 000 kronor sedan han blev avstängd från världens mest populära datorspel.

Nu vädjar familjen om att han ska få en andra chans.

17-årige Jarvis Kaye tillhör det kända e-sportlaget FaZe och har blivit en snackis världen över den senaste veckan – inte bara inom e-sporten.

Fortnite-stjärnan, med över två miljoner följare på Youtube och 600 000 på Twitch, blev avstängd från det populära spelet efter att det uppdagats att han fuskat i ett videoklipp.

Jarvis Kaye blev påkommen med att använda en så kallad ”aimbot”, som gör att spelet automatiskt siktar in vapen på motståndare utan att spelaren behöver anstränga sig nämnvärt. Det ska ha skett i ett videoklipp på Youtube och inte i en tävlingsmatch.

”Underhållning”, påstår 17-åringen själv.

– Det enda jag tänkte på när jag gjorde de där klippen var att de skulle vara underhållande och intressanta för er att titta på. Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna stängas av från Fortnite på livstid. Jag vill vara tydlig med att det här var första gången jag gjorde något liknande och jag har givetvis aldrig gjort det i tävlingssammanhang, förklarade Jarvis Kaye i ett videoklipp på sin Youtubekanal som i skrivande stund har 7,7 miljoner visningar.

Samtidigt föll han ut i gråt och vädjade till Epic, utvecklaren bakom spelet.

– Epic Games. Jag är verkligen ledsen. Jag måste ta ansvar för mina handlingar och jag kommer göra mitt bästa för att hantera alla straff. Jag försöker inte hitta en snabb utväg här, men att bli avstängd på livstid... jag trodde verkligen inte att det skulle kunna hända, säger Jarvis Kaye i videon.

FaZe Jarvis vädjade till utvecklaren av spelet.

Har tjäna stora pengar

Hur framtiden ser ut för världens just nu mest omtalade Fortnite-spelare återstår att se men han har, trots sina blott 17 år, varit framgångsrik.

Enligt Daily Mail har han tillgångar på närmare 25 miljoner kronor efter att ha tävlingsspelat i det populära datorspelet på professionell nivå samt streamat på Twitch.

Daily Mail skriver vidare att Jarvis Kaye har tjänat ytterligare 260 000 kronor – minst, med största sannolikhet mer – i annonsintänkter för videon och på grund av den uppmärksamhet som har följt.

I en intervju med tidningen säger mamman att sonen är ”förkrossad”.

– Jarvis gjorde fel och han erkänner det. Men spelcommunityn måste träna på hur de behandlar människor, säger hon och fortsätter:

– Han är förkrossad. Han älskar det där spelet. Han har inte ett enda oärligt ben i sin kropp, men vad jag vet är att det borde finnas en chans till gottgöring för misstag som inte skadar någon annan människa.

Fornite lockar storpublik när världens största spelare möts. Här i Fortnite World Cup i New York 2019.Foto: JASON SZENES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”En lång, tuff vecka”

Flera personer menar att Jarvis Kaye förtjänar en andra chans. På Twitter har kampanjen #FreeJarvis startat. En annan datorspelare skriver där:

”Vad Fortnite gjorde mot Jarvis är så dåligt. Han förtjänar inte det. Han har gjort ett så stort avtryck i Fortnite-communityn och att de bara rycker bort allt så där är så dumt. Han förtjänar en andra chans!”

”Jag ber för att så blir fallet för Jarvis”, skriver mamman på Facebook och fortsätter:

”Det har varit en väldigt lång, tuff vecka och jag vaknade upp av att det trendade på Twitter där det har uttryckts både massor av stöd men också kritik”.

TV: Se hela intervjun med Olofmeister

”Det var en hel del hot och hårda ord”