Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dreamhack tillbaka i Elmia i Jönköping 2022

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna
Dreamhack.
Foto: Gabriel Kulig / ESL Gaming
Foto: Gabriel Kulig / ESL Gaming

Den stora datorfestivalen i Jönköping har uteblivit senaste två åren.

I juni så är däremot Dreamhack Summer tillbaka på Elmia igen.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu kan återvända med full kraft, säger Christoffer Melin, festivalgeneral för ESL Gaming, i ett pressmeddelande.

Mellan 18–21 juni slår Elmia upp portarna igen för datorspelsintresserade ungdomar och vuxna. Den klassiska sommarversionen av Dreamhack har uteblivit under de senaste två åren på grund av covid-pandemin, men är nu tillbaka i full kraft.

Utöver e-sport från amatör- till proffsnivå utlovar Dreamhack Summer flera bekanta aktiviteter, vissa av dem i en ny tappning. Dessutom sker en nysatsning där besökarna får chansen att möta sina favoritkreatörer och influerare inom gamingsfären.

– Våra festivaler har länge gett vårt community en unik möjlighet att träffa sina favoriter bland kreatörer och influerare, nu tar vi nästa steg i detta arbete. Utöver att föra kreatörerna och deras följare närmare kommer vi även ge gamers chansen att själva lära sig streama och skapa content, Christoffer Melin, festivalgeneral för ESL Gaming, i ett pressmeddelande.

Ägs av Saudiarabien

Årets festival blir den första sedan Dreamhack slogs ihop med e-sportjätten ESL Gaming. 

De såldes i januari – i en kontroversiell affär – till Savvy Gaming Group (SGG) för 1,5 miljarder dollar, motsvarande 13,8 miljarder kronor.

Amerikanska SGG ägs i sin tur av investeringsfonden PIF – som den saudiarabiska regeringen ligger bakom. Kronprinsen Mohammed bin Salman är dess ordförande.

Dreamhack Summer är ett av tio stopp i sju i olika länder på festivalens internationella turné under 2022. LAN-party, e-sport, livemusik och cosplay är några av aktiviteterna på plats.

TV: MTG:s vd Maria Redin om miljardaffären

MTG säljer dotterbolaget ESL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.