Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen: Så bra är Cyberpunk 2077

Foto: CD Projekt Red
Keanu Reeves spelar en av huvudrollerna i spelet.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hans karaktär Johnny Silverhand.
Foto: CD Projekt Red
Foto: CD Projekt Red

Det tros bli tidernas dyraste spel och kosta hela 2,6 miljarder kronor att utveckla. På torsdag släpps det i Sverige.

”Cyberpunk 2077” förväntas blir det största spelet på många år.

Här är all information kring spelet: Vilken tid släpps det? Vad säger kritikerna? Vad bör du som förälder veta om spelet?

Årets julklapp för gamers är här.

CD Projekt Red heter den polska studion bakom ”Cyberpunk 2077” och är en av anledningarna till att spelets har lyfts fram som ett av de mest framemotsedda under de senaste åren. Studion låg tidigare bakom det globalt hyllade ”The Witcher 3: Wild Hunt” som nämnts som ett av tidernas bästa spel.

”Cyberpunk 2077” presenterades redan 2012 och kommer nu alltså ut efter åtta års lång väntan. Men vad går det ut på? 

Spelaren tar plats i en öppen, dystopisk, värld där han eller hon får sällskap av den döde rockstjärnan Johnny Silverhand, som i spelet får både röst och rörelser av Hollywoodstjärnan Keanu Reeves som spelar karaktären.

”Vuxet” spel med mängder av nakenhet

Silverhand lever i spelarens huvud genom ett datorchip. I den framtida världen är människor besatta av att modifiera sina kroppar genom tekniska förbättringar. Det hela utspelar sig i Kalifornien och den fiktiva framtidsstaden ”Night City”.

Spelet – som baseras på bordsspelet med samma namn – har beskrivits som väldigt vuxet med realistiskt sex, mängder av nakenhet och blodiga actionsekvenser. Spelaren får till och med göra val kring sin karaktärs könslängd- och utseende.

Säljpunkterna för spelet är en hyperrealistisk framtidsvärld att utforska fritt med betydelsefulla interaktioner med karaktärer i spelet, ett avancerat framstegssystem och grafik utöver det vanliga.

Vilken tid släpps Cyberpunk 2077 i Sverige?

På torsdag är den långa väntan över för de svenska spelarna då spelet släpps 01.00 på natten mot torsdag (mellan onsdag och torsdag) på pc och Stadia medan de med Playstation eller Xbox får tillgång en timme tidigare vid midnatt. Det går redan nu att ladda ner spelet i förhand, även om en stor patch tillkomer på releasedagen.

Som nämnt så har spelet tagit hela åtta år att utveckla och skulle ha släppts redan i april i år. Men efter flera förseningar så är det till slut den 10 december som blir slutgiltigt releasedatum. 

Historiens dyraste spel

Enligt det polska analysföretaget Dimboss kommer ”Cyberpunk 2077” att bli det dyraste spelet genom tiderna när man räknar med utveckling, marknadsföring och underhåll.

De kalkylerar att kostnaden landar på 314 miljoner dollar, motsvarande ungefär 2,6 miljarder kronor.

Redan nu har flera av de största medierna inom gaming fått förhandstesta spelet. Så hur bra är det egentligen – lever det upp till hajpen? 

Så bra är ”Cyberpunk 2077”

Den samlade presskåren tycks vara närmast eniga om att spelet håller vad det lovar och det hyllas stort. Även om många också är överens om att det finns mängder av buggar i spelet i dagsläget, som däremot förväntas hanteras framöver. Under releasedagen så får spelet dessutom en enorm patch som ska ta hand om många av problemen.

IGN ger spelet betyget nio av tio.

”Ett av de mest spännande, emotionella och helt enkelt roliga RPG som jag har spelat senaste åren”, skriver journalisten Tom Marks.

PC Gamers betyg för ”Cyberpunk 2077” är 78 på en skala av 100.

”Det kommer inte finnas en öppen värld som den här på en lång, lång tid”, skriver James Davenport.

Hans kritik mot spelet riktar sig, som många andras, mot antalet buggar i spelet som kan dyka upp när som helst i olika former. En annan vanlig kritik är att spelets huvuduppdrag är kortare än många förväntat sig.

Utöver de två faktorerna så är många av de som har förhandstestat spelet däremot överens om att det är ett av de bästa RPG-spelen som har kommit ut under de senaste åren – med potential att bli nummer ett.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.