Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djurgården förlorade – efter stor förvirring

Johan Blom (till vänster) spelade för Djurgården.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Det blev förlust mot PSV med 3-0.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Djurgården är nu utslaget i ”Ultimate Quaran-Team”.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Johan Blom (till höger) och lagkompisen Emil Berggren.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Djurgården spelade mot PSV Eindhoven i går kväll.

Var? På Fifa 20.

Matchen slutade dock med en svidande förlust – och stor förvirring.

– Vi hade fått lite blandad information från arrangören, säger Djurgårdens spelare Johan Blom.

SportExpressen kunde i förra veckan berätta om den nya turneringen ”Ultimate Quaran-Team”.

Eftersom all vanlig fotboll har satts på paus bjöd den engelska klubben Leyton Orient in till en tv-spelsturnering i Fifa 20 – och intresset var enormt.

Totalt 128 klubbar anmälde sig. Där fanns europeiska giganter som Manchester City, RB Leipzig, Roma och Marseille. Men även de svenska mästarna Djurgården.

– Vi fick en inbjudan och tackade ja direkt, förklarade Nils Ek som är lagledare för Djurgårdens e-sportsektion.

Enligt reglerna i ”Ultimate Quaran-Team” måste varje klubb spela med just sitt lag i turneringen. Och det måste vara antingen en supporter eller en A-lagsspelare som håller i kontrollen.

Djurgården valde ut supportern Johan Blom, som dessutom råkar vara ett e-sportproffs.

Men det slutade ändå med förlust redan i första omgången.

Drog in pengar till insamling 

De lottades mot PSV Eindhoven som hade satt Ali Riza Aygün bakom spakarna. Han är Nederländernas främsta Fifa 20–spelare just nu.

– Det var en väldigt jämn match, till en början. Den stod och vägde. Men så fick han in 1-0 i första halvlek och kunde ta över mer. Till slut var jag tvungen att tycka på mer och sätta press… och då kunde han trycka in ytterligare två bollar i slutminuterna, säger Johan Blom.

Var det svårt att spela med Djurgården?

– Vi körde i ett ”85-läge”, vilket innebär att spelarna blir hyfsat jämna. Men det skilde fortfarande en del egenskaper hos spelarna som gjorde att PSV hade en fördel. Men det var riktigt kul att få spela med sina favoriter i Djurgården.

Vilka spelare var viktigast?

– Hm, jag skulle nog säga Fredrik Ulvestad i mitten, eller Jonathan Ring på kanten.

Matchen sändes på Twitch och efteråt var det viss förvirring. Djurgården flaggade för att det skulle vara ett dubbelmöte – men PSV gick vidare direkt på 3-0.

– Vi hade fått lite blandad information från arrangören Leyton Orient. Det var inte helt klart om det skulle vara ett dubbelmöte eller bäst av en, så det blev lite... funderingar där, säger Johan Blom som ändå kunde skaka av sig förlusten hyfsat fort.

Han påpekar att det viktigaste ändå var den insamling som Djurgården marknadsförde i samband med matchen.

– Vi kallar den för #tillsammansfördif och vi drog in en del pengar under matchen och fick väldigt bra respons på den. Vi får ta med oss det positiva!

Vad väntar nu för dig och Djurgården? E-allsvenskan har pausat på grund av coronasituationen?

– Exakt. Just nu väntar vi på svar från E-allsvenskan och EA Sports som håller i det här. Vi får se om den kan återupptas eller om vi får börja en ny säsong senare, när Fifa 21 har släppts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.