Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det var Astralis som tog kontakt med oss”

Ninjas in Pyjamas vd Hicham Chahine.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Foto: Ninjas in Pyjamas
Foto: Ninjas in Pyjamas

På fredagen kom chockbeskedet att Dev1ce är klar för Ninjas in Pyjamas.

Nu berättar lagets vd Hicham Chahine om hur affären gick till.

– Det var Astralis och Dev1ce som tog kontakt med oss, säger han.

Det är redan den mest uppmärksammade övergången som hänt på flera år. En av tidernas bästa spelare, Nicolai ”Dev1ce” Reedtz, kommer framöver att bära svenska Ninjas in Pyjamas färger. 

När SportExpressen når organisationens vd, Hicham Chahine, så är han märkbart uppe i varv.

– Det känns extremt bra, för oss är det precis vad vi behöver i den fasen vi är i nu. Vi har byggt om i tre år och kommit till en punkt där det är en sak att värva Dev1ce och en annan att vi kommit så långt i att få Nip dit vi ska vara, berättar han.

Men hur blev jätteaffären av? 

Hicham berättar att det hela skedde över bara två veckor.

– Vi har hållit på i ett par veckor och det var Astralis och Dev1ce som tog kontakt med oss faktiskt. Så det kom lite ur det blå, men det har varit en smidig och snabb process. 

Hur stor var affären ekonomiskt?

– Det kommer vi inte kommentera, vi har kommit överens med Astralis om att vi lämnar siffror utanför.

Men är det en stor affär om man säger så?

– Det är definitivt en stor affär, vi pratar om en av världens mest framgångsrika CS-spelare.

Enligt uppgifter till Dust2.dk uppgick affären till hela 8,8 miljoner svenska kronor.

Hicham Chahine berättar vidare att den danske stjärnan lämnar Astralis efter fem år för att testa något nytt, samtidigt som han själv bor i Stockholm och ville hitta ett nytt lag närmare hemmet.

Har hållit koll på Nip

Dev1ce har senaste tiden hållit ett extra öga på Ninjas in Pyjamas och ska ha fascinerats av projektet.

Hur reagerade du när Astralis hörde av sig till er?

– Jag kommer faktiskt inte ihåg. Jag tänkte mest ”okej”, och så fick vi ta det därifrån. Jag tror inte realiteten har sjunkit in än för mig faktiskt. Jag tror det blir när vi är klara med dagen i dag, säger vd:n.

Samtidigt som Dev1ce ansluter som innebär det samtidigt att Tim ”Nawwk” Jonasson får lämna laget för att ge plats till lagets nya AWP-spelare. 

Ett tråkigt beslut att behöva ta för Ninjas in Pyjamas.

– Absolut, Nawwk har gjort ett fantastiskt jobb för oss och varit en väldigt bra spelare och lagkamrat. Han är fantastisk att jobba med. Men en chans som den här får man sällan, och när man får in en AWP måste man byta ut en annan AWP. Så det blev tyvärr så. Jag önskar Nawwk lycka till och tror han hittar ett nytt lag väldigt snabbt där han kommer göra det väldigt bra.

Han förtydligar att beslutet inte har något med Nawwk att göra, utan att det handlar om de särskilda omständigheterna kring att kunna värva en av världens bästa spelare.

Ger erfarenhet i unga laget

Eftersom Dev1ce har bott i Sverige en tid med en svensk flickvän kommer inte språket vara en faktor och laget kommer fortsatt kunna kommunicera på svenska.

25-åringen kommer in med mängder av erfarenhet som CS:GO:s mest prisbelönta spelare.

– Det var det vi pratade i början att vi har ett väldigt ungt lag där genomsnittsåldern är 21 år. Vi har det yngsta laget på topplistan i världen och vi har kämpat en del med ojämnhet och nu får vi in den jämnheten. Jag hoppas att den här värvningen kommer aktivera de fyra andra spelarna på ett helt annat sätt.

Hur reagerade de andra spelarna i laget på nyheten?

– De är överhajpade, säger Chahine och skrattar. 

– Jag var inte med i lagsamtalet där de fick reda på det, det kommer från våra tränare och Jonas (Gundersen, operativ chef, reds. anm). Men de var förvånade och taggade.

Övriga spelarna i laget har bara vetat om övergången i något dygn. Nu återstår det att se om Dev1ce blir den sista kuggen som kan föra svensklaget tillbaka till toppen.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.