”Det skulle vara tråkigt för Sverige som land”

The International till Stockholm: "Otroligt stort"
Jonathan ”Loda” Berg.
Foto: LIQUIPEDIA
I slutet av sommaren hålls The International i Globen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Alla påverkas av det rådande coronakaoset och e-sporten är inget undantag.

Dota 2-legendaren Jonathan ”Loda” Berg ger sin syn på läget inom scenen – och oron för jätteturneringen The International i Stockholm som också hotas.

– Det skulle vara tråkigt för Sverige som land, säger han.

E-sporten är en av väldigt få sporter som fortsätter spelas i Europa, tack vare möjligheten att börja spela matcherna online i stället för ansikte mot ansikte genom lan-nätverk.

Men det betyder inte att e-sporten har klarat sig undan huvudvärk. Jonathan ”Loda” Berg, 32, är ett av de största namnen inom Dota 2. I dag har han lagt spelarkarriären bakom sig, men fortsätter som vd för svensklaget Alliance som han var med och grundade.

Han berättar om coronavirusets effekter på scenen.

– Det är klart att det har påverkats, hela strukturen med majors har ju lagts lite på is. De har avbrutit två stycken och avvaktar lite med en tredje. Så det har helt klart påverkat. Sen har resultatet av att många är ute och reser blivit att en del spelare fastnat i fel regioner. Men överlag så tyckte jag det gick över ganska snabbt till planeringsstadiet där man försöker göra det bästa av det. 

Loda tycker det är synd att turneringarna i dag tvingas spela online, och utan publik, men ser det också från den ljusa sidan.

– Vi kommer ändå från onlinevärlden och pingen (serverlatensen reds. anm.) inom EU och Östeuropa är tillräckligt bra för att man ska kunna spela bra matcher.

– Det är klart att det har varit en chock för alla involverade, och det är jobbigt att inte veta när det återgår till det vanliga. Men samtidigt har vi nu en och en halv månad med riktigt stora turneringar och ligor som håller på. Efter det så får vi se igen.

”Väldigt stor skillnad”

Till den ljusa sidan av myntet så tillägger han också att virusets framfart har tvingat alla till ett större samarbete, från turneringsorganistörer till lag och spelare.

Även de sponsorer som sedan tidigare var kopplade till de nu framflyttade eller inställda turneringarna kan fortsatt synas i dess onlineversioner

Loda, som under sin karriär tog mängder av titlar – bland annat The International 2013, berättar om skillnaderna på att spela online och på lan som spelare.

– Det är en väldigt stor skillnad. Mycket av det är pressen av att vara på lan inför publik, vissa spelar generellt bättre när det är mer på spel medan yngre lag ofta placerar sig lite sämre då. Det kommer helt klart påverka resultaten lite grann, det tror jag. Vi kommer nog få se matcher där topplag förlorar mot mindre lag. Men det är okej tycker jag.

Hur har coronaviruset påverkat er i Alliance då?

– Vi skickade hem nästan alla för ungefär tre veckor sen, alla våra spelare är i sina hemländer – de som inte är svenska. Kontoret är ju lite mer dött än vanligt, så vi får hitta substitut på något sätt.

– Samtidigt har vi tur att vi lever i den världen vi gör på det sättet att vi kan ställa om det på många sätt. Den content som vi tycker är väldigt viktig i vanliga fall att skapa kan vi inte göra jättebra nu, men det går att komma undan med.

Motorspelet har fått jättetillväxt

Loda känner också en osäkerhet kring hur marknaden kommer att påverkas. Han berättar att det inom Dota 2 finns flera stora affärer som har varit på gång, men som nu eventuellt kan falla igenom på grund av strypta marknadsbudgetar.

– Å andra sidan så har vi sett lite nya, större aktörer komma in och nosa på e-sport för att man inte har så mycket annat. Om man kollar på USA så har Nascar-gaming, vilket jag aldrig sett som en stor e-sport, blivit gigantiskt för Nascarfansen för att det är simpelt och speglar verkligheten bra. 

Ni har ju nyligen gjort er av med två spelare, kommer det bli svårt att interagera nyförvärv under självkarantän?

– Det kommer ju helt klart vara ett litet problem. Vi jobbar ju på plats med lagen av en anledning, vi har en process vi tror på. Vi kommer lösa det genom att köra så mycket man kan online, men när det kommer till resultat så har jag inte jättehöga förväntningar till en början under den första månaden eller så. Det har jag sagt, att känn inte den onödiga pressen, för det är en speciell situation som vi får acceptera.

Inom Dota 2 finns e-sportens största turnering, The International, där det vinnande laget OG tog hem enorma 150 miljoner kronor i fjol. I år kommer turneringen till Sverige för första gången då den hålls i Globen i Stockholm i slutet av sommaren.

Hur det blir med turneringen mitt i coronakrisen är ännu oklart, och Loda känner en viss oro.

– Det är klart man känner nån oro. Om världen står still så är det ju klart att den inte lär hända, om det är på det här sättet i fyra månader till. Det kanske det kommer göra, men då är nog inte The International det värsta som skulle flyttas i så fall.

”Skulle vara tråkigt för Sverige”

Han ser också möjligheten att göra om The International om så skulle vara fallet.

– Kanske att man skulle kunna ha en exklusiv variant av turneringen i stället utan publik och allt är väldigt cleant, nästan karantänigt. Men jag känner ingen jättestor oro just nu, vi hittar nog ett sätta att hantera det också.

Hur stor smäll tror du det skulle vara för svensk Dota om The International i Sverige ställs in?

– Jag tror att det skulle vara tråkigt för Sverige som land mer än för Sveriges Dota-scen, för det är den näst största turneringen som finns sett till tittare och den största sett till prispengar. Det är en väldigt stor grej för Sverige att göra, för Sverige har varit väldigt dåliga under många år på att kapitalisera på e-sport. Vi har nog tappat mycket chanser, och att vara värd för The International är ett steg i rätt riktning. Så det tror jag hade varit negativt.

Har du något budskap till de som vanligtvis inte tittar på e-sport i dessa tider?

– Jag skulle rekommendera alla att gå in på Twitch och se om det finns något som tilltalar dem. Det finns mycket bra spel, och ibland kan det vara svårt att förstå vid första anblick, men det finns ofta bra streamers som kan förklara det bra. Så passa på. Det är ett väldigt bra sätt att fördriva tiden. Jag blir nästan lite galen av karantänen som det är, men då kan jag ändå spela en del. Hade jag inte haft det så hade jag nog varit väldigt frustrerad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.