”Det här är extremt pinsamt för Sverige”

Riksdagsledamot Rickard Nordin (C)
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholm kommuns styrelseordförande Anna König Jerlmyr (M)
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dota2:s uttalande
Foto: Dota2.com
OG vann senaste turneringen 2019.
Foto: DING ZHENJIE / SIPA USA/IBL

Världens största e-sportturnering, The International, skulle hållas i Stockholm.

Men efter att E-sportföreningen blev avslaget av Riksidrottsförbundet och regeringen inte samarbetar med anordnaren Valve – kommer 340-miljonersturneringen att flyttas.

– Det här är extremt pinsamt för Sverige, säger Stockholm kommuns styrelseordförande Anna König Jerlmyr (M).

Regeringen svarar: ”Det råder ett inreseförbud på EU:s rekommendation”.

Dota2-turneringen, The International, slår varje år rekord i storlek och prispott. Den anses vara världens största e-sportturnering och har i år en prispott på över 340 miljoner kronor. År 2020 skulle den hållas i Stockholm.

Pandemin sköt upp turneringen till i år och allt såg ut att gå vägen för att turneringen skulle äga rum i Avicii Arena. Men Riksidrottförbundet (RF) avslog E-sportföreningens (SESF) ansökan om att bli en del av dem. Detta innebar att The International inte faller under ett elitsportevenemang, vilket drastiskt försvårar allt logistiskt med evenemanget, där det största problemet är att det blir väldigt svårt att få visum för deltagarna och personalen.

I ett uttalande skriver Valve, som arrangerar turneringen, att de sökte inrikesministern Mikael Damberg för få hjälp att klassa turneringen som ett elitsportevenemang, men det avslogs direkt. Nu letar Valve efter en ny värdnation för The International.

Anna König Jerlmyr (M), Stockholm kommuns styrelseordförande
Foto: Privat

”Extremt pinsamt för Sverige”

Stockholm kommuns styrelseordförande Anna König Jerlmyr (M) är väldigt kritisk till regeringens beslut.

– Det här är extremt pinsamt för Sverige. Vi har ett gott renommé internationellt för vår datorspelsutveckling men nu underminerar vi hela e-sportens betydelse och den viktigaste tävlingen internationellt tvingas flytta från Sverige för vi inte kan tillhandahålla visum. Det är ett underbetyg till Sverige och till regeringens förmåga att kunna hantera den här viktiga branschen som omsätter mer än pappersmassa och järnmalm.

Hon fortsätter:

– Nu två månader innan turneringen ska äga rum får vi beskedet att man inte kan hantera något så enkelt som visum, jag tycker att det är direkt pinsamt. Vi behöver modernisera synen på e-sport, det här var ett av de viktigaste internationella evenemangen som vi skulle få till Sverige. Och då behöver vi göra allt för att underlätta processer som visum. Det vilar ett tungt ansvar på att regeringen snabbfotat inte har kunnat möjliggöra för visum för dessa elitspelare.

”Jag tycker att det är pinsamt”

Rickard Nordin (C) har lyft frågan om e-sport många gånger i riksdagen och är också besviken på att regeringen inte har agerat.

– Jag har ju hört att detta har varit på gång och jag är grymt besviken på att regeringen inte löser det här. Jag tycker det är pinsamt att man inte har kunnat lösa det. 

Han fortsätter:

– Jag har inte pratat med regeringen direkt, däremot har jag påtalat det här vid ett flertal tillfället. Regeringen har sagt att de tycker att e-sport är en sport och då måste man förändra lagstiftningen för det här är ett reellt scenario, det har varit liknande problem innan, och nu har vi hamnat här igen.

”E-sport är inte fint nog – det är sorgligt”

Nordin tycker att det är tråkigt att RF inte inser potentialen i e-sporten. Samtidigt tycker han att politiken kan bereda e-sporten för alla möjligheter, för att e-sporten inte ska behöva vara beroende av RF. 

– Hela det svenska spelundret får alldeles för lite uppmärksamhet. Det svenska spelundret är ju större än det svenska musikundret, rent ekonomiskt.

”Money talks” verkar inte appliceras här?

– I det här fallet känns det som att det är någonting som inte är fint nog och därför är man inte intresserad att arbeta för det, och det tycker jag är sorgligt, säger Nordin.

Muf ställer krav

Moderata ungdomsförbundet (Muf) har även uttalat sig i frågan och kräver att regeringen fixar så att The International kan hållas i Sverige och att e-sport ska klassas som en elitsport. De vill även att e-sportare lättare ska kunna få elitidrottsvisum i Sverige samt kapa kopplingen till RF.

SD: ” Ett misslyckande av rang”

Även Sverigedemokraterna uttalade sig i frågan via riksdagsledamoten Michael Rubbestad.

– Att Damberg och regeringen inte förstår e-sportens potential och vad The International betyder för Sverige som e-sportsnation är ett misslyckande av rang. 

– Sverigedemokraterna har som enda parti föreslagit att Sverige bör erkänna e-sporten som kulturform och likställa utländska e-sportare med andra idrottare i regelverket för visering. 

Svaret från regeringen

Inrikesministern Mikael Damberg fanns inte tillgänglig för en kommentar och pressekreteraren Per Strängberg svarade med en kommentar från justitiedepartementet om att det råder ett inreseförbud på EU:s rekommendation. Undantag kan medges för personer som ska delta i eller utföra nödvändiga arbetsuppgifter vid internationella idrottstävlingar.

Men att det är en fråga för de tillämpade myndigheterna, i det här fallet polismyndigheten, att avgöra hur undantagen ska tolkas och vilka beslut som ska fattas. 

De avslutar sedan med att skriva:

”Regeringen är väl medveten om att inreseförbudet får negativa konsekvenser på många sätt. Inreseförbudet är därför inget beslut som fattats lättvindigt, men i den här pandemin har kraftfulla åtgärder krävts och tuffa beslut varit nödvändiga för att hindra och minska smittspridning.”

SportExpressen har kontaktat Valve.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.