Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är som att man är i ett förhållande”

Maikil ”Golden” Selim, lagkapten i Fnatic.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Under torsdagen inleds Dreamhack Open där svenska Fnatic har den på papperet tuffaste gruppen.

Lagkaptenen Maikil ”Golden” Selim berättar att ett stort fokus för laget ligger på kommunikationen.

– Det är som att man är i ett förhållande, säger han.

Året har varit en berg- och dalbana för det svenska CS:GO-laget Fnatic. I slutet av april var laget rankat etta i världen – i en vecka. För närvarande så befinner de sig på plats 13 på HLTV:s världsranking.

Under helgen som gick så visade laget däremot upp ett imponerande spel i IEM New York, men laget föll mot OG i en oerhört jämn semifinalmatch.

– Det finns ju saker som vi vet om som inte har fungerat för oss. Senaste tiden har det varit T-sidorna, innan var det CT-sidorna. Det är svårt att förklara vad som går fel, men jag tycker att vi spelade bättre än vi gjort innan, säger lagets IGL Maikil ”Golden” Selim, 26.

Vilan mellan turneringarna blir som så ofta kortvarig och redan på torsdagen inleds höstens Dreamhack Open.

– Man hinner inte preppa som lag, men vi hinner preppa inför matchen. Vi har Samuelsson (tränare Andreas Samuelsson reds. anm) som analyserar med vår analytiker och jag kollar också på motståndarna. Vi hjälpa alla åt, så förberedelserna bli bra analysmässigt, men alla spelare tränar individuellt just nu för att hålla i gång.

Det ser ut att vara en väldigt tuff grupp på papperet?

– Det är den tuffaste gruppen i Dreamhack. Vi har Vitality som på papperet är bästa laget i gruppen, sen kommer OG från en final och Mousesports som har en ny spelare och lite av en honeymoon-period.

”Som ett förhållande”

Golden berättar vidare om sitt samarbete med lagets tränare Andreas ”Samuelsson” Samuelsson, som fungerar väldigt bra.

– Det är väldigt bra att kunna prata väldigt fritt med någon. Öppen kommunikation är en av de viktigaste grejerna mellan IGL och coach. Så länge man är ärlig mot varandra och kommunicerar så blir det inga konstigheter. Samuelsson är en riktigt bra coach.

Går det lika bra att prata fritt med de andra spelarna i laget?

– Ja, det är något som vi har jobbat med enormt mycket sen det här laget skapades med vår mentala coach. Det är något vi verkligen strävar efter, att uppnå hundra procent öppen kommunikation. Det är som att man är i ett förhållande.

Även om e-sporten är bland de minst påverkade sporterna av covid-19-pandemin så är den inte opåverkad. Arenor har bytts ut mot kontor och i stället för att spela på LAN så tvingas turneringarna hållas online.

”Det känns ju skit”

Golden berättar om utmaningarna.

– Det känns... nu känns det som det här kommer bli rubriken om jag säger det, men det känns ju skit, säger han och skrattar.

– Nej, men det har inte varit bra. Våra resultat har inte varit så bra som vi vill att de ska vara, eller så bra som jag tror att fansen förväntar sig av oss. Vi förstår ju det, vi är själva frustrerade över att det inte går som vi vill. Online har varit mentalt utmanande och även fysiskt utmanande, för man sitter där hemma vid datorn varje dag. Man har ingen känsla av att ”det här är en ny turnering, fan va kul” och att nu ska vi spela slutspel inför publik. 

Men på servern ser det ut som att ni har kul, med mängder av knivar och annat?

– Grejen med det här laget är att har vi inte kul så kommer vi inte spela bra, det vet vi om. När vi går in i matcher så har vi ett litet försnack innan, och där säger vi alltid att vi ska försöka ha kul. Är vi för seriösa så brukar det bli för stelt när vi förlorar rundor.

Fnatics Dreamhack-turnering inleds 16.30 på torsdag. Då får laget chans till revansch på tidigare semifinalmotståndaren OG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.