Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De var årets bästa svenska stjärnor i e-sporten 2022

Heléne Fritzon (S): ”E-sport har växt till en enorm industri”

E-sportåret 2022 närmar sig sitt slut. 

Med svenska ögon har det funnits många ljuspunkter att se tillbaka på.

Expressen utser nu de fem bästa svenskstjärnorna – från all e-sport – under året.

Ännu ett e-sportår närmar sig vägs ände. 

Stora framgångar har blandats med besvikelser för de svenska fansen. Frågan vi nu ställer oss är: Vilka har egentligen varit de mest framträdande svenska stjärnorna under året?

Det är en särskilt tuff utmaning i och med att e-sporten rymmer mängder av speltitlar. 

I denna lista har därför de svenska stjärnor som imponerat i de allra största titlarna fått bonuspoäng. Detta då spel som CS:GO och Dota 2, exempelvis, är långt mer etablerade än många andra e-sporter.

En större spelarbas innebär också en större utmaning för att ta sig till toppen.

Vi har däremot samtidigt sett framgångar även i de något mindre e-sporterna. För att nämna ett exempel så vann svenska jättelöftet William ”Spoit” Löfstedt, 18, den stora Berlin-majorn i Rainbow Six Siege tidigare i år.

Trots det får han, med flera andra, ses som en bubblare till topp fem-listan.

Här är de fem allra främsta svenska e-sportutövarna under 2022.

Brollan.
Foto: STEPHANIE LINDGREN / PGL

5. Ludvig ”Brollan” Brolin, 20, CS:GO

Det slog ner som en bomb när ryktena började komma om att Brollan var på väg att lämna  Fnatic för NIP. Sedan han anslöt i mars har han visat varför laget, enligt rapporter, spenderade flera miljoner på att få in honom.

Medan flera av hans lagkamrater har haft evigt skiftande formkurvor så har Brollan hela tiden sett till att vara en faktor.

Den aggressiva spelaren ger laget mycket välbehövligt utrymme på kartorna, och när han är i form så är ”Brollan, gå in och skjut” en fullt rimlig taktik. Under de senaste tre månaderna har han det imponerande snittbetyget 1,15 på HLTV.

Känslan är dessutom att det finns en extra växel för honom att hitta under 2023.

Hampus.
Foto: Adela Sznajder

4. Hampus ”Hampus” Poser, 24, CS:GO

Det har varit ett tufft år för svenska Ninjas in Pyjamas. 

Storstjärnan Dev1ce kom inte till spel under hela året, vilket ledde till både spelar- och rollbyten. Den stadiga klippan har ändå hela vägen varit Hampus Poser, 24.  

En stor del av året han, som lagkapten, varit det lim som hållit ihop laget. När han fick mer lagledaransvar av tränare DJL under säsongen så dök hans siffror något, men hans påverkan var ändå hela tiden kännbar. 

Nu har han blivit av med betungande kaptensansvaret och är fullständigt frisläppt. Något som också syns på servern. 

I CS är bland det jobbigaste man kan möta en fullständigt orädd spelare, särskilt på jämna kartor. Det är ett kännetecken för Hampus spel.

Juliano.
Foto: Michal Konkol / Riot Games

3. Julia ”Juliano” Kiran, 29, Valorant

Ingen svensk har varit lika dominant inom e-sporten i år som Juliano. 

Sedan hon valde att lämna CS för Valorant så har hon, med sitt G2 Gozen, varit fullständigt överlägsen. Laget tog två av tre VCT-titlar på vägen till VM i Berlin i november.

Efter en dramatisk vändning i finalen så stod det klart att G2 är historiska världsmästare i Valorant 2022, ledda av den svenska kaptenen. Hon har nu – ännu en gång – cementerat sin plats som en av tidernas främsta damspelare inom den samlade e-sporten.

Hade det inte varit för att konkurrensen på damsidan av Valorant är relativt låg ännu så hade hon varit en solklar etta på denna lista.

Micke.
Foto: The International / Valve

2. Michael ”Micke” Vu, 23, Dota 2

Året har, minst sagt, varit upp och ner för svensklaget Team Liquid. 

Inför säsongen värvades Secret-duon Zai och Mutumbaman till laget, vilket innebar att Micke förflyttades från sin carryposition till position två. 

Ändå har han glänst minst lika mycket under säsongen, inte minst i världsmästerskapet The International.

Det var på håret att Liquid inte ens kvalade in till turneringen, men sprängde sedan alla förväntningar och tog en otrolig tredjeplacering. En nyckelfaktor var den 23-årige svensken, som ofta hittade stora övertag från mid lane.

Det som kännetecknar en riktigt bra Dota-spelare är att sedan kunna använda ledningen i matchernas senare stadier. Något som Micke har visat gång på gång att han är kapabel till.

Larssen.
Foto: Michal Konkol / Riot Games
Foto: Kirill Bashkirov / Riot Games

1. Emil ”Larssen” Larsson, 22, League of Legends

Årets etta har varit tuff att utse, med många starka kandidater. 

I slutändan går äran ändå till League of Legends-stjärnan Larssen.

Han har med sitt Rogue gått från klarhet till klarhet under året. Laget slutade tvåa i vårslutspelet, efter att ha vunnit grundserien. Den där efterlängtade LEC-titel undvek dem däremot alltså ännu en gång.

Men så till slut stod Larssen och hans Rogue som mästare efter sommaren. 

På Malmö arena, inför sina hemmafans, kröntes svensken till ny Europamästare i världens största e-sport. Rogue imponerade därefter dessutom i VM, och tog sig ur sin tuffa grupp. I slutspelet tog det sedan stopp direkt mot kinesiska JDG, i vad som blev säsongens sista match.

Larssen har etablerat sig som en av de bästa spelarna i Europa och är en spelare som laget alltid kan förlita sig till. En klippa som sällan begår misstag, och som samtidigt på egen hand kan vända stökiga lagfajter.

Efter en spritt språngande galen ”silly season” så återstår det att se om Larssen på nytt kan erövra Europa under 2023. Den här gången under det nya lagnamnet Koi.

Följ Expressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.