Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De straffas hårt efter den stora skandalen

Tränaren Kim ”cvMax” Dae-Ho stängs avFoto: Riot/Twitch
Griffin under VMFoto: Riot/Twitch

Skandalen kring världslaget Griffin får nu konsekvenser.

Tränaren och vd:n stängs av – samtidigt som det hela utreds av polisen.

Laget får dessutom dryga böter.

Det har varit stökigt kring sydkoreanska Griffin sedan innan VM:s början. League of Legends-laget fick resa till turneringen utan sin tränare Kim ”cvMax” Dae-Ho. Bara två veckor senare så stod det klart att vd:n Cho Gyu-Nam fått lämna.

Kort därefter bekräftades det att en utredning mot Griffin skulle genomföras efter Worlds. Den är nu klar.

Resultatet blir att både cvMax och Gyu-Nam stängs av på livstid från all affärsverksamhet som har med League of Legends att göra samtidigt som organisationen tvingas betala en bot á 880 000 kronor. Dessutom så utreds det hela nu av polisen, enligt Dot Esports.

Bakgrunden är kinesiska JD Gamings försök att värva spelaren Seo ”Kanavi” Jin-hyeok från Griffin. Det bröt mot reglerna eftersom Kanavi var minderårig vid tillfället och skrev på utan godkännande från ett juridiskt ombud.

Verbal attack mot spelarna

Utredningen pekar ut Griffin-vd:n, som påstås ha pressat ynglingen till att skriva på för JD Gaming. Av den anledningen stänger speltillverkaren Riot av Cho Gyu-Nam på livstid samtidigt som en polisutredning inletts.

Polisen utreder även tränaren cvMax, som uppges ha gått till verbal attack mot vissa av sina spelare. Även han stängs alltså av av Riot.

Flera av spelarna själva har berättat för Inven Global om attackerna från tränaren. 

– Jag var inte offer för verbala eller fysiska attacker, men jag har sett honom göra det mot andra spelare. När vi förberedde oss för Summer-finalerna så sa cvMax: ”din jävel, du suger verkligen.” Det satt kvart hårt i mitt huvud, säger Tarzan.

Speltillverkaren planerar att stärka sina regler kring minderåriga inför 2020.