Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De som spelar spel är mycket lyckligare”

Animal Crossing.
Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tv-spel kan stärka personers mentala hälsa.

Det visar en ny studie från universitetet i Oxford.

Resultaten går emot tidigare rapporter om att de skulle vara dåliga för spelaren.

3 274 personer ingick i en studie kring tv- och datorspelande där två populära spel för alla åldrar spelades – ”Animal Crossing” och ”Plants vs. Zombies”.

Studien, som genomfördes på Oxford University, visar att spelen kan vara bra för spelarens mentala hälsa och ökade i många fall välmåendet. Spelandet har ofta beskrivits som något negativt för personer, och studien ses som ett bevis mot påståendet, enligt The Guardian.

Kritiserar tidigare studier

Studien var det första av sitt slag där verklig speltidsdata användes – det vill säga att hur mycket de spelade inte rapporterades av spelarna själva. Datan togs direkt från själva spelen, och ses därför som mer trovärdigt.

– Studien visar att om du spelar ”Animal Crossing” i fyra timmar per dag så är du en mycket lyckligare människa, men det är bara intressant för att alla studier som gjorts innan har utförts så dåligt, säger Andrew Przybylski som ledde undersökningen.

En nackdel för studien är däremot att den endast mätt data från två barnanpassade spel, och den kan därmed inte ses som tillförlitlig vad gäller exempelvis våldsammare spel. 

Lista: Så mycket tjänar världens sju största streamers

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.