Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De ser ner på ungas intressen och kultur”

Centerpartiets Rickard Nordin arbetar för att främja e-sporten på riksdagsnivå.Foto: FREDRIK WENNERLUND / CENTERPARTIET
Han har en egen Twitchkanal där han främst streamar Hearthstone.Foto: Twitch
Bild från finalen i League of Legends-VM i Paris förra året.Foto: JULIEN DE ROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rickard Nordin (C) driver e-sporten som fråga i riksdagen.

Men det är en ensam kamp – där han stöter på fördomar och avslag.

– Dels är det nog ett ointresse från beslutsfattare. Medelåldern är betydligt högre och man är inte så insatt och engagerad. Unga människors kultur och intressen ses ju ner på, säger han.

Rickard Nordin är Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson i riksdagen. Vid sidan om arbetet med frågorna så brinner han även för e-sporten och arbetar aktivt för att främja den på riksdagsnivå.

Han har bland annat författat en motion i frågan med målet att e-sporten ska få samma möjligheter som den traditionella sporten med bland annat ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet (RF). I alla fall utom ett har han fått avslag.

– Det är ganska ovanligt att man får igenom enskilda motioner. Däremot så fick jag igenom en del av en liknande motion 2015, och det kommer en lagändring på att det som kallar flipperspelslagen som säger att du inte får anordna flipperspel offentligt, vilket har dragits längre till att inte heller lan får anordnas, berättar Rickard Nordin.

Nordin har en egen Twitchkanal där han sänder varje vecka, och främst streamar spelet Hearthstone samtidigt som han diskuterar olika frågor med sina tittare. 

Han ser många fördelar med e-sporten.

– Det finns mycket med e-sporten som är unikt. Dels så är det fler som kan vara med, som personer som vanligtvis kanske inte känner sig trygga att vara med rent fysiskt. Det kan också vara såna som har fysiska begränsningar som gör det svårare att vara med i traditionell sport också. Det finns så klart handikappidrott också, men det finns ju inte över hela Sverige.

”Likt många andra sporter”

Han menar också att e-sporten hjälper unga att lära sig engelska och pekar på studier som visar att ungas lagarbete stärks av spelandet. 

– E-sporten är ju väldigt lik många andra sporter, så då är det konstigt att den faller mellan stolarna. Den klassas inte som sport och den klassas inte som kultur, utan är någonstans där mitt emellan. Då är det också orimligt att den inte får vara med någonstans, säger Rickard Nordin och fortsätter:

– Sporter som dart och varpa finns med i Riksidrottsförbundet, som ju inte heller är så fysiskt ansträngande, så jag ser inte riktigt varför inte e-sporten ska kunna vara med.

Vad tror du det beror på att e-sporten faller mellan stolarna?

– Dels är det nog ett ointresse från beslutsfattare. Medelåldern är betydligt högre, man är inte så insatt och engagerad. Unga människors kultur och intressen ses ju ner på, det har alltid varit så att det har varit dåligt med spelande, innan var det dåligt med videotittande och innan dess var det rock and roll-musik och jazz. Det har alltid varit dåligt, det som ungdomarna sysslar med.

Han medger samtidigt att det finns problem med spelandet och de som fastnar i det för mycket, men menar att det är viktigt för samhället att delta för att tackla de sämre bitarna och utveckla de bra.

”Mött en hel del fördomar”

Rickard Nordin berättar om hur det är att arbeta för att främja e-sporten inom riksdagen.

– Jag har ju mött en hel del fördomar kring spelande, att det är stillasittande och så. Men jag har också mött en hel del nyfikenhet, när jag började streama på Twitch så var det många som undrade vad det var för någonting. Till och med den förra talmannen var nyfiken och ville veta mer.

Vad tror du krävs för att få till en förändring för e-sporten?

– Att få någon i regeringen som är intresserad, för då kommer det att börja hända saker. Det räcker inte med riksdagen, utan det behövs att har någon i regeringen. Tänk om idrottsministern hade kunnat vara ansvarig för e-sporten uttalat, det hade ju varit fantastiskt så klart.

Är du ensam när det gäller att driva e-sporten som politisk fråga i riksdagen eller finns det fler som gör det?

– Det är ganska ensamt, det har kommit några ytterligare motioner vet jag. Men det är jag som driver frågorna framåt och har arrangerat saker i Almedalen där jag och en av Sveriges bästa Hearthstone-spelare hade ett seminarium och uppvisningsmatch förra sommaren. Vi planerar att försöka göra något roligt i riksdagen när coronan och annat har lagt sig också, kanske någon uppvisningsmatch i riksdagens lokaler.

”Förlegad nidbild av e-sport”

E-sporten och datorspelandet är ständigt ifrågasatt och många har en bild av chipsätande ungdomar som häller i sig energidryck. En bild som enligt Rickard Nordin inte stämmer överens med verkligheten.

– Det är ju en ganska förlegad nidbild av det hela tycker jag. I princip alla elitspelare säger ju också att en viktig del för att nå framgång är fysisk träning, för du orkar inte vara koncentrerad så länge om du inte har en god grundfysik. Det är de också bra på att lyfta fram, säger han.

– Sen är det viktigt att föräldrar engagerar sig i sina barns fritidssysselsättningar. Det är nog ett av de stora problemen att man inte själv har varit med och växt upp med det här. Om fler engagerade sig i vad barnen gör kommer man också få en större förståelse. Så det finns ett stort föräldraansvar också.

Världens största e-sportturnering, The International, ska ju hållas i Stockholm. Hur stort tror du det är för Sverige som e-sportland?

– Det tror jag är stort, jag hoppas verkligen att det blir ett startskott för att väcka diskussionen igen. Sen har vi ju Dreamhack som är världens största datorfestival. Det syns i Småland och Jönköping i synnerhet där man började som skeptisk, men har börjat omfamna det mer och mer. Det syns också i kommuner som startar e-sportgymnasier. Även om man inte får göra det på samma villkor som andra sporter så gör man det ändå som utökade kurser och annat. Det visar ändå att det börjar röra på sig. Sverige är ju en otroligt framstående e-sportnation. Det är ju synd att det inte är fler på nationell nivå som har insett det.

Även om det ska mycket till för att e-sporten ska få ett riktigt lyft i Sverige på politisk nivå så är Rickard Nordin optimistisk inför framtiden.

– Jag hade gärna sett att både coronan och även The International kan bli en nystart på diskussionen och att vi efter nästa val kan få in någon i regeringen som brinner för de här frågorna. Då kan nog saker hända ganska fort. Det finns många spelare som skulle uppskatta att få veta att det man sysslar med är meningsfullt, även i makthavares ögon. Det tror jag gör mycket för självkänslan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.