Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De har varit bäst och sämst i CS:GO-majorn

Ence firar efter att ha tagit sig till majorslutspelet Foto: Twitch

På torsdag inleds slutspelet i CS:GO-majorn i Berlin.

Här är de hetaste lagen – och spelarna – inför avgörandet i storturneringen, som har innehållit flera överraskningar.

Dessutom: de har varit största flopparna.

Det har varit ett par intensiva veckor i Starladder Berlin med mängder av minnesvärda fajter. Bland annat så tangerades rekordet för längsta kartan i en major när Astralis mötte NRG och hela 59 rundor krävdes för ett avgörande på Train. Detta var dessutom i en bäst av tre som till slut skrällvanns av NRG.

När slutspelet nu inleds så är det för första gången någonsin utan en enda svensk, vilket även innebär att Olof ”olofmeister” Kajbjers otroliga titel som världens enda spelare att delta i samtliga majorslutspel till slut fråntas honom.

I stället är det några uppstickare som har imponerat allra mest hittills.

Fem hetaste lagen i majorn

5. Avangar (Kazakstan)

Kazakstanska Avangar hade en tuff inledning på majorn. Under kvalet krävdes fem matcher för att laget skulle ta sig vidare till Legends Stage. Väl där så förlorade de sin första match mot Ence, men sedan dess har det varit stormfritt seglande. Efter tre raka segrar, mot bland andra världsettan Team Liquid, så är de klara för slutspelet och kommer att ta med sig ett stort självförtroende från hur de har spelat i de sista matcherna.

Bästa spelare hittills i turneringen: Alexey ”qikert” Golubev

4. Renegades (Australien)

Renegades, som ägs av svenska NBA-stjärnan Jonas Jerebko, hade likt Avangar en tuff inledning på Legends Stage med två raka förluster i sina bäst av en-matcher. Men när de spelade för sina liv i turneringen i bäst av tre-matcher så hände något. Plötsligt, efter bland annat en 2-0-seger mot storlaget Faze Clan, så hade laget vunnit tre raka matcher och kvalificerat sig för slutspelet. Och det var lagets enda icke-australier, norske Joakim ”jkaem” Myrbostad, som visade vägen. 

Bästa spelare: Joakim ”jkaem” Myrbostad

3. Natus Vincere (Ukraina/Ryssland)

Trots två plumpar i protokollet (förluster mot G2 och Mousesports) så går det inte att blunda för Na'Vi som totalt har en rundskillnad på +33 hittills. Särskilt Denis ”electronic” Sharipov har storspelat med över 95 adr (snittskada per runda). Får de dessutom i gång s1mple, världens bäste, så blir de svåra att stoppa. 

Bästa spelare: Denis ”electronic” Sharipov

2. Ence (Finland)

De finska uppstickarna imponerar återigen stort, och får segrarna över Mibr och Team Vitality att se hur självklara ut som helst. Laget har gått obesegrade hittills i majorn med turneringens bästa rundskillnad. Världstvåan Vitality avfärdades till synes enkelt i två raka kartor med siffrorna 16–10, 16–7. Tidigare NiP-spelaren allu är turneringens hittills bästa spelare, tätt följd av lagkamraten och supertalangen Jere ”sergej” Salo.

Om Ence skulle skrällvinna sin första major kan vi dessutom, förmodligen, förvänta oss ett iskallt ”jo, det var väl kul” av majorns charmigaste lag.

Bästa spelare: Aleksi ”allu” Jalli

1. NRG Esports (Nordamerika)

Ingen kan blunda för turneringens allra största skrällag. NRG, med ett hopkok av amerikanska profiler, har gått obesegrade genom turneringen efter att ha vunnit mot världsettan Team Liquid och tidigare världsettan Astralis. Efter en väldigt tuff tid i MIBR så har nu Tarik ”tarik” Celik chansen att chocka igen i majorsammanhang. Det hade varit sagolikt.

Bästa spelare: Cvetelin ”CeRq” Dimitrov

Tre största flopparna

3. MIBR (Brasilien)

Storlaget MIBR tvingades under turneringen att spela med sin coach zews, efter kaoset kring lagets största stjärna coldzera, som försöker tvinga sig bort från organisationen. Men trots det har laget stora namn som ska kunna lyfta laget. I stället slutade de på den sämsta rundskillnaden i hela Legends Stage och lyckades enbart vinna mot Ninjas in Pyjamas. Dessutom var legendaren FalleN en av turneringens allra mest underpresterande spelare. Det kommer bli intressant att se vilket lag MIBR ställer upp med i nästa turnering. 

2. Ninjas in Pyjamas 

Visst, NiP spelade med en inhoppare i form av Golden. Å andra sidan hade laget gott om tid att träna tillsammans inför turneringen. Resultatet: inte en enda karta vunnen. Det gjorde särskilt ont att se ”evigt gröna trädet” f0rest underprestera så. Enligt statistiken så är han turneringens sämsta spelare på 120:e plats med en adr på 47,9. Den skillnad som finns mellan NiP och de absoluta topplagen i världen kan inte nyförvärvet Plopski stå för. Något behöver förändras.

1. Faze Clan (Europa)

NiKo. GuardiaN. olofmeister. rain. NEO. Om det laget inte befinner sig i ett majorslutspel så måste det ses som ett stort fiasko. Den enda spelare i laget som kan lämna turneringen med huvudet högt är svenske stjärnan Olof Kajbjer, som trots sitt storspel inte kunde hålla Faze kvar i turneringen. Mest oroande är att den vanligtvis stabile AWP-stjärnan GuardiaN inte ens satte de enkla skotten. Organisationen behöver nog rannsaka sig självt efter den här turneringen. coldzera är ju tillgänglig?

Så spelas kvartsfinalerna

Kvartsfinal 1: Ence mot Renegades. 5 september klockan 15.00.

Kvartsfinal 2: Team Vitality mot Avangar. 5 september klockan 18.30.

Kvartsfinal 3: Natus Vincere mot NRG Esports. 6 september klockan 15.00.

Kvartsfinal 4: Astralis mot Team Liquid. 6 september klockan 18.30.