Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är favoriter till att ta hem Worlds 2020

Förenklat: Så spelas League of Legends och Worlds 2020
Svenske Rekkles.Foto: Riot Games
Worlds i Paris 2019.Foto: JULIEN DE ROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Världens största e-sportturnering är tillbaka.

Men vilka är favoriter att vinna? Vilka är de svenska hoppen? Var och när hålls turneringen?

Här får du all information inför årets världsmästerskap i League of Legends: Worlds 2020.

Årets största e-sporthändelse inleds under fredagen den 25 september och håller sedan på till slutet av oktober. Spelarna har samlats i kinesiska Shanghai där de lever i en ”karantänbubbla” inför det stundande allvaret.

Det rör sig världsmästerskapet i League of Legends – eller rättare sagt: Worlds.

Flera chocker har redan skett inför mästerskapet. Fjolårets oväntade mästare Funplus Phoenix har inte ens lyckats kvala in till turneringen. Det har inte heller spelets allra största namn, Faker, och hans T1 som missar VM-spelet.

Här får du all information inför turneringen i världens största e-sport.

Lag och grupper

Grupperna har dragits inför Worlds 2020 och samtliga består av fyra lag. På grund av reserestriktioner som en följd av covid-pandemin så har de vietnamesiska lagen tvingats avstå VM.

Grupp A:

G2 Esports (Europa)

Machi Esports (Taiwan)

Suning (Kina)

Team Liquid (USA)

Grupp B:

Damwon Gaming (Sydkorea)

JD Gaming (Kina)

Rogue (Europa)

PSG Talon (Hong Kong)

Grupp C:

Fnatic (Europa)

Gen G (Sydkorea)

Team Solomid (USA)

LGD Gaming (Kina)

Grupp D:

DRX (Sydkorea)

FlyQuest (USA)

Top Esports (Kina)

Unicorns of Love (Ryssland)

Datum och plats

Worlds 2020 spelas i Shanghai. På grund av covid-19 så anlände spelarna till staden två veckor i förväg för att, likt i NHL, sitta i karantän i en så kallad ”bubbla”. Play-in-spelet, som kan liknas vid ett kval, inleds den 25 september och pågår till den 30:e.

Gruppspelet påbörjas sedan den tredje oktober och slutspelet inleds 15 oktober. 

Den stora finalen äger rum den 31 oktober på Pudong Football Stadium.

Patchen

Den patch som kommer att användas i Worlds är 10.19. Bland de champions som nerfats finns bland annat Akali och ADC-Senna. Samtidigt har exempelvis Irelia och Vayne buffats. Även Ahri har fått en större buff.

Favoriterna att vinna Worlds

De senaste åren så har Kina varit den regerande regionen medan Europa och Sydkorea har slagits om andraplatsen – med USA där bakom. Det är framför allt två lag som ses som favoriter: Top Esports och JD Gaming. De båda möttes i finalen av kinesiska ligan LPL under sommaren. Då var det Top Esports som vann.

I Europa så sätts mycket av hoppet till regionens bästa lag, G2 Esports. Ett lag som individuellt kan mäta sig med vilka som helst, men också ett lag som kan bestämma sig för att plötsligt testa något helt nytt i en VM-semifinal.

För Sydkorea så är det Damwon Gaming som förväntas tävla om titeln. Laget vann sommarspliten av LCK och har världens kanske bästa mid-laner ShowMaker som kan avgöra matcher på egen hand.

Om det är ett amerikanskt lag som kan bli en uppstickare så är det TSM som vann amerikanska LCS, mycket tack vare danske Bjergsen.

Svenskarna

Vi har inte varit bortskämda med svenskar i Worlds sedan turneringarna började för tio år sedan. I år så blir det däremot något roligare med svenska ögon sett. Storstjärnan Martin ”Rekkles” Larsson och hans Fnatic deltar i vanlig ordning. Det gör också Rogue-duon Emil ”Larssen” Larsson och Finn ”Finn” Wiestål som har gjort succé under sommaren. 

Den svenske doldisen Onur ”Bolulu” Can Demirol spelar dessutom play-in för turkiska Supermassive Esports.

Det finns även ett par svenska avbytare som kan få chansen att glänsa: TSM-spelaren Erik ”Treatz” Wessén och Fnatics Felix ”MagiFelix” Boström.

Så ser du Worlds

Mästerskapet sänds på Riot Games egna Twitch och Youtube.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.