Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Dags att ta hand om min hälsa på riktigt”

Christopher ”Get_Right” Alesund lämnar proffsscenen i CS:GO.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
30-åringen är en av Sveriges största e-sportstjärnor genom tiderna.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Get_Right och F0rest under tiden i Nip.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Lyckan efter majorsegern i Köln 2014.
Foto: HLTV/Youtube
1 / 7

En av Sveriges största e-sportstjärnor någonsin gör sorti.

CS:GO-stjärnan Christopher ”Get_Right” Alesund berättar om hälsoproblemen som sätter stopp, nya karriären och ångesten över drömflytten som sprack.

– Det är dags att ta hand om min hälsa på riktigt, berättar han.

Han ringer upp ett par minuter efter avtalad tid och ber så mycket om ursäkt. Det är lätt att se varför Christopher ”Get_Right” Alesund har ett rykte om sig som en av Counter-Strike-scenens trevligaste spelare.

Den svenska storstjärnans karriär inleddes redan 2007, i den tidigare versionen av det populära spelet, och han sågs snart som en av världens största talanger. I början av CS:GO, som släpptes 2012, så skrev han historia tillsammans med Ninjas in Pyjamas genom att vinna 87 raka matcher – samt en major.

”Om du inte vet var Get_Right är, då är han förmodligen bakom dig.”

Så har en av Sveriges allra största stjärnor inom e-sporten länge beskrivits, efter att ha populariserat ”lurker”-rollen tidigt i spelet samtidigt som han under karriären har hyllats stort för sitt spelsinne. Totalt har han dragit in över fem miljoner kronor bara i prispengar.

Nu meddelar 30-åringen slutet på sin era som professionell CS-spelare, även om han inte tänker stänga några dörrar inför framtiden. Den största anledningen bakom beslutet är de stora hälsobekymmer som han dragits med under karriären.

– Genom hela min karriär har jag väldigt stora hälsoproblem med en magsjukdom som har irriterat mig genom åren. Sen har jag försämrad hörsel och jag blev ju drabbad av corona också väldigt tidigt under förra året, som gjorde att min vänstra arm gav upp och mitt vänsterben också. Mer eller mindre halva kroppen, och det gjorde att jag inte kunde spela lika mycket och länge under en lång tid, berättar Get_Right för SportExpressen.

Det har länge varit känt att han har Crohns sjukdom som han har fått kämpa mot under turneringar, träningar och resandet. Under sommaren ledde det till att hans lag, Dignitas, tog en paus för hans välmåendes skull.

Nya karriären

Under pausen märkte Get_Right hur mycket bättre han mådde, medan hälsan snabbt försämrades när han började spela igen. Det var då han bestämde sig för att sätta hälsan först och sluta spela professionellt.

– Det är dags att ta hand om min hälsa på riktigt i stället för att göra ett halvförsök och resa världen runt och göra allt för att spela professionellt, men samtidigt inte må bra nog.

Framöver kommer han däremot fortsatt vara en del av Dignitas. Hans nya karriär kommer bestå av både att skapa content för sin Youtubekanal samt streama på Twitch – med planer på att förhoppningsvis även bli en del av en kinesisk plattform. Inledningsvis berättar han att det kommer bli mycket Valorant – men även CS:GO och andra spel.

Get_Rights nya karriär blir som contentskapare och streamer.
Stjärnan visar upp sitt nya virtuella ”rum” på sin Twitchkanal.

Men hoppet är inte helt över för de som vill se honom spela professionellt för, som sagt, så vägrar han stänga några dörrar inför framtiden.

– Jag ser det inte som att jag går i pension eller slutar spela helt, men jag ska ta ett ”extended break” som jag ser på det hela och inte spela professionell CS på ett längre tag.

Han kan ha spelat sin sista match, men han kan också komma tillbaka under rätt omständigheter och om hälsoläget förändras, förklarar han.

”Jag har inte mått så bra psykiskt”

Livsstilen som professionell fungerar däremot just nu inte längre för Get_Right, då kroppen börjar säga emot samtidigt som han själv har hunnit fylla 30. Nu ser han fram emot att få mer valmöjligheter i sitt liv.

– Det blir lite mer frihet för mig och inte känna mig tvingad att lägga ner 12 timmar om dagen med laget och så, och ännu mer tid på sidan av. 

– Det är ju tråkigt, för jag älskar ju att tävla och vara ett CS-proffs. Men någon gång måste jag lyssna på hälsan, och det blir nu.

Har hälsan blivit sämre desto fler år som gått förbi?

– Ja, till och från. Jag har inte heller mått så bra psykiskt heller genom åren efter olika saker som har hänt i mitt liv utanför spelandet och sen hälsan på det... det har ju inte direkt hjälpt heller. Jag har alltid varit den personen som biter ihop och kör på i stället, men jag behöver längre och längre breaks än tidigare. 

Han lämnar CS:GO-scenen som en av Sveriges mest framgångsrika genom tiderna – och en av de mest högaktade spelarna i världen. Det är ett känslosamt beslut att ta.

– Jag har ju vetat om det här i några månader nu och har ju varit väldigt hemlighetsfull med det hela. Men jag berättade om det för en nära vän för första gången i går och det kändes väldigt konstigt att säga det och vara ärlig med det.

– Det är ju hela mitt liv liksom. Jag är uppväxt i den här scenen och har sett den byggas från ingenting till stora arenor över hela världen och folk kan livnära sig på det. Det är väldigt imponerande löner hit och dit och så har vi The International med hundratals miljoner i prispotten. Det har varit väldigt kul att vara med på färden och någonstans varit där och byggt den med alla andra. Så det är väldigt kul att ha varit med, men samtidigt är det ju väldigt ledsamt.

”Blir nog en jobbig dag”

Han berättar att lördagen, då han meddelar sitt beslut, kommer vara väldigt tung känslomässigt.

– Jag kommer nog vara väldigt ledsen, jag är ju en väldigt emotionell människa också. Så det kommer bli intressant att läsa alla kommentarer och så. Det blir nog en jobbig dag för mig personligen.

Det han kommer sakna mest är alla resor, lagkänslan, upplevelserna och vinsterna – men även förlusterna, som han anser vara en lika viktig del av resan. Samtidigt är han glad över att ha skapat vänner för livet över hela jordklotet som han ser fram emot att få träffa igen.

För första gången kommer han också få faktiskt uppleva städerna han besöker.

– Det är många år av att bara ha sett flygplatser, arenor, gympasalar och hotell. förklarar han.

Vänskapen med F0rest

Det han kommer minnas bäst från karriären är att ha varit en del av den ikoniska duon tillsammans med Patrik ”F0rest” Lindberg. De två vännerna har spenderat ett decennie tillsammans i olika lag och ses som två av de bästa CS-spelarna någonsin.

Get_Right blir allvarligare i tonen när han berättar om duons resa tillsammans.

– Jag uppskattar honom mer än vad han tror och jag tror att han uppskattar mig också väldigt mycket. För vi är inte så extremt nära, vilket jag tror folk har förstått till slut. Men det var väldigt roligt att se honom stå upp för mig tidigt i min karriär i Fnatic, när han sa att han ville spela med mig och valde att lämna för att göra den här resan med mig.

– Det är något jag inte tar lätt på, jag är glad dagligen för det när jag tänker på det. Att han vågade göra något så riskabelt och hade kunnat kasta sin egen karriär i sanden, men vågade chansa på mig. Men det är tufft att inte spela med honom och inte se han lika mycket längre. Men samtidigt var vi i princip bara barn när vi började spela och nu är vi över 30, och han har fru och barn och så. 

Han berättar om hur oerhört stolt han är över sin vän – både som person och pappa.

– Jag hoppas han får höra det någon gång på riktigt i stället för att se det i en intervju, säger Get_Right och skrattar.

– Han ska bara veta hur stolt och tacksam jag är. 

”Jag skämdes lite efteråt”

Han berättar också om en annan motivationsfaktor som påverkade hans karriär. Det var en händelse som utspelade sig för många år sedan då en annan spelare – som han inte vill nämna vid namn – kom fram och sa till honom att han aldrig kommer lyckas eller bli någonting. En händelse som hade en tung påverkan på hans självkänsla. 

Men samtidigt gav det honom energi, med målet att motbevisa personen.

De två träffades flera år senare och han tog tillfället i akt att säga ”I told you so”, mer eller mindre. Get_Right hade lyckats, men han hade inte det.

– Han hade inte det jag hade, men det var lite bitter sweet för mig. Jag brukar inte vilja vara den människan som är så mot andra, men just då kände jag bara ”rätt åt dig” efter det du sa till mig.

Det måste ha varit en ganska bra känsla ändå?

– Den känslan var lite för bra just då, men sen vet jag att jag skämdes lite efteråt för att jag tyckte det var så jävla löjligt av mig att göra som jag gjorde. 

Några som däremot har stöttat honom sedan början är de båda föräldrarna. Även om de gjorde det på olika sätt och det är först nu som Get_Right kan uppskatta det fullt.

– Min mamma var min största supporter i tidig ålder och har alltid stöttat mig. Farsan förstod inte i början om jag ska vara ärlig och det gör han inte helt och hållet i dag heller. Men mer i dag än förut och han har också stöttat mig och kört mig till olika lan hit och dit. Jag uppskattade nog inte det när jag var yngre utan det är nog först nu som jag inser att han supportade mig lika mycket även om han inte sa det lika mycket som mamma.

Flytten sprack: ”Var löjligt”

Nu är de både glada och ledsna efter att resan har nått sitt slut. Glada för att de varit medvetna om de hälsoproblem som Get_Right har brottats med, ledsna för att de inte längre får se sin son på de stora scenerna där han gör det han är bäst på.

Finns det något du ångrar från din karriär?

– Jag fick den frågan häromdan faktiskt, jag har inte velat vara helt öppen med det... och jag har inte riktigt tänkt på de grejerna. Men självklart finns det saker jag ångrar, bland annat att jag inte tjatade mer på att få gå till Cloud9 under 2015. Jag har alltid velat bo utomlands, även om jag inte tror att det hade varit bra för min karriär när jag tittar på det nu. 

Anledningen till att flytten, som hade chockat e-sportvärlden, inte blev av var på grund av amerikanska Cloud9:s agerande, berättar Get_Right. Han skulle spela några turneringar med laget som avbytare och sedan ersätta spelaren Sean ”Seang” Gares i laget.

Problemet var att hans dåvarande lag Ninjas in Pyjamas skulle spela en major där även Cloud9 deltog. De var oroliga för att hamna i samma grupp och att det hela skulle bli uppenbart för alla.

– Det tyckte jag var rätt löjligt, för jag skulle ju ändå gå till dem. Jag var ju klar och skulle bara spela klart mitt kontrakt. Så jag tycker att det var en dålig bortförklaring.

Men det var ett bra tröstpris att bli en NiP-legendar i stället?

– Ja men precis, haha. Faktiskt. Det var ju ett tag sen man bar de färgerna nu, det är intressant att tänka på.

Du är ju känd som en av de som lägger ner mest tid på att se matcher och demos. Hade du inga tankar på att bli tränare?

– Tanken har ju slagit mig men samtidigt kände jag inte att jag har den tiden och jag är inte den exemplariska läraren. Jag är ganska långdragen av mig när jag försöker förklara saker. Så jag ser inte mig som en bra lärare som coach och analytiker, även om jag har mycket kunskap. 

Men faktum är att Get_Right har en insikt i CS:GO som få har, och när han frågas om den svenska scenens status menar han att den befinner sig i något av en ”konstig loop”. 

– Det är ju Fnatic och Nip där, Nip är ett ganska ungt och nytt lag där jag ser en stor potential i vad de kan göra med Threat som coach. Han är den person som formade min karriär om du frågar mig, så jag har extremt stor respekt för honom. Jag vet vad han kan göra.

”Svenska scenen är konstig”

Vad gäller Fnatic anser han att laget har allt som krävs för att vara ett av världens bästa samtidigt som de är underhållande att se på. Problemet är att laget har varit för ojämnt det senaste året. Han finner också hopp hos den egna organisationen som tidigare värvade den svenske talangen Ludvig ”Heap” Alonso.

Det finns däremot ingen klar nästa svensk storstjärna än.

– Svenska scenen är konstig och har varit konstig en längre tid. Det är först nu som man verkligen vågar ta chansen och testa unga spelare och låta dem bevisa sig. Men det är ingen som står ut, som ”det här kommer vara nya F0rest”. Jag hittar inte någon sån spelare.

Sveriges jakt på ”nästa Get_Right” har precis inletts. För 30-åringen själv väntar nu nästa kapitel, där han ser fram emot att spela spel som Valorant och Call of Duty för sina fans – som han har ett budskap till.

– Jag uppskattar att de orkat titta på mig och fortfarande gör det. Ibland känns det som att jag är 80 år gammal, men det är väl för att det känns som att jag varit här för alltid. Men jag har alltid spelat för och uppskattat min fans och kommer sakna dem. Samtidigt försvinner jag ju inte utan kommer finnas på streams och turneringar, så det blir skönt att de får se en annan sida av mig.

– Men mitt budskap är att tro på dig själv, speciellt när ingen annan gör det. Ge allt, för jag lyckades så varför kan inte du göra det?

Tre snabba med Get_Right

Bästa ögonblick från karriären: Majorn vi vann 2014 och DH Masters i Malmö.

Bästa spelar du spelat med: Hands down F0rest, det finns ingen annan i mina ögon och kommer aldrig göra det heller.

Bästa du spelat mot: Samma person, när jag mötte F0rest tidigare i karriären. Det var jobbigt, så det var skönt att bli hans lagkamrat.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se de sju mest ikoniska ögonblicken i CSGO – som förevigats

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.