Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blir extremt kul att börja tävla på riktigt”

Bästa lagen att välja i ”Franchise Mode” i NHL 22
Sebastian Hartmann.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

SHL-spelaren byter klubba och skridskor mot en handkontroll.

I alla fall på fritiden.

Sebastian Hartmann meddelar att han ingår i Timrås nya e-sportsatsning.

– Jag har gått runt omklädningsrummet och frågat ”vem är det som har hand om e-sporten i Timrå?”. För jag har verkligen velat testa på om man grejar att spela på den nivån, berättar han.

Timrå gör som många andra SHL-klubbar och satsar på e-sporten, med ett eget lag i eSHL. 

Klubben skriver samtidigt historia.

De blir först någonsin med att ha en spelare ur sitt nuvarande SHL-lag i sin e-sporttrupp. Forwarden Sebastian Hartmann berättar att tv-spelandet har varit ett stort intresse för honom sedan barnsben.

Nu får han testa på det på en högre nivå.

– Med den vinnarskalle man har så hatar man ju att förlora i tv-spel. Det känns extremt kul att börja tävla på riktigt och känna lite press även i tv-spelet, att man måste vinna. Det kommer bli riktigt kul, säger han.

Han fortsätter:

– Det är ju extra kul när man spelar i Timrå i ”riktig” hockey.

Ska inte påverka hockeyn

27-åringen är tydlig med att hockeyn inte ska påverkas av e-sportsatsningen, tv-spelandet är något som sedan tidigare har fyllt hans fritid. Ett bra sätt att koppla bort den faktiska ishockeyn.

– Man har ju mött bra lag under tiden man spelat ”NHL”-spelen, och mött vissa som spelar och tävlar inom e-sport. Då har man stått sig jämnt, så jag är helt okej skulle jag säga.

Hur har dina lagkamrater Timrå reagerat på det?

– De tycker det är kul, de vet ju att jag spelar mycket och så där. De tycker det är roligt, så det är positivt.

– Det som är mest kul är att man spelar i Timrå på ”riktigt” på isen också. Så det tycker jag är extra kul, att man är kvar inom föreningen.

”Växande sport”

NHL-spelen är i dag en mindre e-sport jämfört med jättetitlar som CS:GO och League of Legends. Hartmann ser det däremot som en växande e-sport och förhoppningen i Timrå är nu att intresset ska öka ytterligare för eSHL i och med att en SHL-stjärna deltar.

– E-sporten är ju en växande sport, även om det kanske inte finns rätt förutsättningar för alla. Men jag hoppas alla tar det seriöst, för det här är eldsjälar som vill göra något bra. Så peppa på, stötta och se den växande sporten, säger Sebastian Hartmann.

Den tredje säsongen av eSHL pågår nu, där Timrå tillsammans med Frölunda är nykomlingar. Lagen tävlar om förstapriset på 100 000 kronor och det hela sänds av C More. 

Timrå har fått en tung start och ligger sist i tabellen utan någon seger hittills, och får hoppas att Sebastian Hartmanns intåg kan höja laget.

Regerande mästare är Linköping.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter! 

Så mycket tjänar de svenska e-sportstjärnorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.