Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blev ledsen – vi fick börja om igen”

Robin ”Ropz” Kool, Mousesports.
Foto: Mousesports
Mousesports efter segern i ESL Pro League säsong 10.
Foto: ESL Pro League/Twitch
Foto: Mousesports

Han är en av världens bästa CS:GO-spelare.

För SportExpressen E-sport berättar Ropz om hur det var att förlora lagkaptenen, hyllningarna och det ”nya” Mousesports.

– Han har stora skor att fylla efter Karrigan, säger stjärnan.

Estländske Robin ”Ropz” Kool, 21, är en av världens bästa Counter-Strike-spelare och representerar till vardags Mousesports och Team Razer.

Laget har nyligen tvingats genomgå stora förändringar, då danske lagkaptenen Finn ”Karrigan” Andersen valde att återvända till Faze Clan. 

En tung smäll för laget.

– Självklart var jag ledsen, det var ett steg bakåt eftersom vi i princip börjar om från början med våra taktiker. Men vår coach har jobbat med det i flera veckor nu, så vi ser fram emot vad vi kan åstadkomma tillsammans. Ibland behövs ett steg bakåt för att gå längre, säger Ropz till SportExpressen E-sport.

Laget har nyligen fått in två nyförvärv som blir viktiga delar i det ”nya” Mousesports. 

Det rör sig om danske Frederik ”Acor” Gyldstrand, som kommer från Mad Lions, och förre Renegades-spelaren Christopher ”Dexter” Nong.

– Vi letade efter en AWP-spelare i runt sex månader tror jag, och att vara en del av Team Razer hjälpte oss med att rekrytera Acor från Mad Lions som ingår i samma organisation. 

Tuffa jakten på ny IGL

Ropz beskriver honom som en väldigt talangfull AWP-spelare med ett bra sinne för spelet, och som både spelar metodiskt och kan vara aggressiv och göra det överraskande när det behövs. 

– Att hitta en bra IGL (in-game leader, reds. anm) är mycket svårare eftersom marknaden är dålig för kaptener. Dexter dominerade den oceaniska scenen med Renegades och har visat sig vara en väldigt talangfull och lovande IGL. Jag håller fortfarande på att lära känna honom, han är en väldigt unik och chill person.

Det blir stora skor för honom att fylla i Karrigans vakuum. 

Mousesports fick en väldigt tung start med den nya femman då laget kom sist i sin grupp i ESL Pro League efter fyra förluster och bara en seger. Samma grupp som svenska Ninjas in Pyjamas vann.

Lagets mål för året är att etablera sig i topp tio och, så klart, ta sig till den stora majorn i Stockholm i höst. 

– Att ta sig dit blir en tuff väg som vi ser fram emot, säger Ropz.

Hyllas som en av världens bästa

21-åringen blir lagets stora nyckelspelare för att ta sig dit. Ropz rankas som världens sjunde bästa spelare efter ännu ett otroligt år och ses som en av spelets allra bästa aimers.

Han har också hyllats stort av många andra världsstjärnor för sin frag-förmåga, sitt jämna höga nivå och att han ofta presterar i stora matcher. 

Bland annat togs han nyligen ut i svenske Olofmeisters drömfemma – som kallade honom en av världens bästa.

– Det känns definitivt väldigt uppfyllande, att ens hårda jobb märks och bekräftas är en fantastisk känsla. 

Estlänningen berättar vidare om vikten av lagets prestationer för att klättra även på den individuella rankinglistan. För att vinna måste man spela i finaler och besegra de bästa lagen.

– Så när jag ser tillbaka på 2021 så vill jag kunna säga att jag gjorde mitt bästa för att hjälpa laget lyckas. Jag är glad om jag kan hjälpa mitt lag vinna, och att nå HLTV:s topp 20-lista som ett resultat av det är en tillfredsställande bonus, säger Ropz.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.