Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjat: Så mycket tjänar storstjärnorna

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Att de största e-sportstjärnorna tjänar stora pengar är ingen hemlighet.

Nu avslöjas vad några av världens bästa Counter-Strike-spelare tjänar.

Bland annat avslöjas lönerna i tidernas bästa lag – Astralis – av BT.

E-sporten har exploderat till att bli en mångmiljardindustri, men exakt hur mycket stjärnorna tjänar har länge varit oklart. Nu avslöjar BT hur mycket några av de största danska CS:GO-stjärnorna har i lön.

De allra största namnen har dessutom bättre löner än vad de allra flesta spelarna i den högsta danska fotbollsserien superligan har.

Bäst löner har spelarna i superlaget Astralis, som ofta ses som tidernas bästa CS:GO-lag. Spelarna i laget, som är åldrarna 22 till 27 år, har en månadslön på 280 000 svenska kronor, vilket ger en årslön på 3,4 miljoner.

I den summan så ingår däremot inte pengarna som spelarna får in får turneringar, som enligt BT beräknas uppgå till ungefär 90 procent av vinstsumman som delas mellan spelarna. 

Miljonsumman spelarna drog in

I fjol så spelade Astralis in 19 miljoner kronor i prispengar. Delat på fem spelare så innebär det med andra ord att var och en tjänade 3,5 miljoner på grund av succén i spelet.

Hur mycket tjänade då var och en totalt under förra året? Jo, de drog i runda slängar hem 6,8 miljoner vardera. I den danska toppfotbollen så kan bara Viktor Fischer och Andreas Bjelland skryta om en högre årslön.

De fem spelarna som representerade Astralis under 2019 löneförhandlade tillsammans och tjänar därför lika mycket. I år så har laget värvat två nya spelare, medan två av lagets nyckelspelare har tagit en paus på grund av psykisk utmattning.

Det har lett till att laget i år har sjunkit som en sten på världsrankingen och finns för närvarande på tionde plats. 

I danska rivallaget North så har spelarna däremot individuella löner. Snittlönen för spelarna i det 24-rankade laget ligger på ungefär 168 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.