Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astralis straffas efter managerns beteende

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Astralis-ägda laget Origen.Foto: LEC/Twitch

I dag kom beskedet från Riot Games.

Astralis League of Legends-lag får böta drygt 50 000 kronor.

Bakgrunden är uteblivna betalningar samt general managerns ”agerande”.

I juni avslöjade Dexerto-journalisten Richard Lewis detaljer bakom hur spelarna i danska Astralis CS:GO-lag blev utbrända. Både Andreas ”Xyp9x” Højsleth  och Lukas ”gla1ve” Rossander tog pauser från laget.

I rapporten beskrev han det som att det Astralis-ägda laget Origen kände sig särskilt drabbat. Bland annat bads de sänka sina löner för att laget skulle ha råd att värva Elias ”Upset” Lipp från Schalke.

De bads sedan sänka sina löner med ytterligare 30 procent efter att covid-19-pandemin bröt ut. Flera av spelarna valde då att anlita advokater och använde sina agenter för att slå tillbaka mot lönesänkningskrav.

Inför nästa säsong av europeiska League of Legends-ligan LEC så kommer Origen officiellt att ersättas av Astralis varumärke. Nu meddelar speltillverkaren Riot Games att Astralis straffas och kommer få böta 5 000 euro, motsvarande ungefär 50 000 kronor.

Verbalt övergrepp

De anger att organisationen inte har betalat flera medarbetares löner samtidigt som lagets tillförordnade general manager har misskött sig. Personen ska ha ljugit om klausuler i spelarkontrakt samt vara skyldig till ett fall av verbala övergrepp.

Riot Games berättar att Astralis har agerat efter anklagelserna.

”Astralis gav bevis på att de uteblivna betalningarna kunde kopplas till specifika danska lagar och den mänskliga fakotrn. Astralis samarbetade fullt ut och rättade snabbt till situationen”, skriver de i ett uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.