Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arrangören anklagas: ”De vill inte lösa det”

Se de sju mest ikoniska ögonblicken i CSGO
Silviu Stroie, vd PGL.
Foto: Youtube/NaVi Dota 2
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

CS:GO-majorn i Stockholm lever – tack vare ett samtal från Amanda Lind i sista minuten.

Enligt flera källor till SportExpressen har däremot arrangören PGL motarbetat turneringen i Sverige.

– De vill inte lösa det, säger en uppgiftslämnare.

Sverige gick miste om jätteturneringen The International tidigare under sommaren. På fredagskvällen såg CS:GO-majorn ut att gå mot samma öde. Tills ett samtal kom från idrottsminister Amanda Lind i sista minuten.

– Det uppskattas att hon tar detta på allvar, sa Sammi Kaidi, ordförande på Svenska e-sportförbundet, på fredagen.

Positiva samtal har hållits under lördagen med de olika parterna, som är försiktigt optimistiska. 

Det möte med idrottsministern som var planerat under dagen har däremot skjutits fram och ett nytt datum är ännu inte klart.

PGL:s synpunkt har hela tiden varit att man inte kan genomföra turneringen utan garantier om visum för spelarna från svenska regeringen. Kravet har varit stenhårt.

Men enligt uppgifter till SportExpressen är det inte enda anledningen.

Flera välplacerade källor anklagar PGL för att försöka tvinga turneringen bort från Sverige – och har motarbetat försöken att lösa situationen.

Enligt en uppgiftslämnare ska detta bero på ett samarbete mellan arrangören och Rumäniens regering.

– De vill inte lösa det, säger källan.

– De fortsätter säga att de behöver mer garantier, men egentligen vill de flytta det till Rumänien.

Ninjas in Pyjamas, Svenska e-sportförbundet och finansborgarråd Anna König Jerlmyr är några av de som har vädjat till PGL om att behålla turneringen i Sverige. 

Lämnade förslag på lösning till PGL

Vid 17-tiden på fredagen lämnade Svenska e-sportförbundet ett förslag på lösning till arrangören PGL. Något man också hade gjort – förgäves – gällande The International tidigare under sommaren.

SportExpressen har tagit del av brevet som innehåller flera punkter till fördel av att hålla turneringen i Sverige, bland annat:

• Finansborgarrådet har gett samma garantier till CS:GO-majorn som gavs till Stockholms OS-ansökan för 2026 

• Regeringen ger inga garantier för varken majorn eller OS. Däremot har regeringen garanterat att Riksidrottsförbundet kommer delta i beslutet kring förlängning av nuvarande covid-restriktioner.

• E-sporten kommer bli en del av idrottsrörelsen den 31 augusti, och därmed spelar en förlängning av restriktionerna inte längre en avgörande roll.

PGL:s vd Silviu Stroie har enligt SportExpressens uppgifter vägrat lyssna på resonemangen – och fortsatte kräva regeringsgarantier. Detta har setts som orimligt av samtliga parter, då liknande garantier inte ens har getts till Sveriges OS-ansökan.

Ninjas in Pyjamas: ”Redan bestämt sig”

Svenska storlaget Ninjas in Pyjamas kommunikationschef Anton Fagerhem har ingen insyn i huruvida något avtal mellan Rumänien och PGL finns.

Han tror däremot att PGL redan har kommit överens med ett nytt land.

– Förmodligen hade de redan bestämt att man ska flytta det, och därför sätter man Sverige i en svår sits, berättar han för SportExpressen.

Han har också frustrerats över PGL:s hårda linje för att genomföra turneringen i Sverige.

– Problemet var den korta deadline vi fick, att de vill ha ett besked på fem dagar. Det är som att få ett beslut levererat, vi vet ju redan på förhand att det inte går att lösa ett tillägg i förordningen.

Anton Fagerhem hyllar däremot arbetet som finansborgarråd Anna König Jerlmyr och Svenska e-sportförbundet lagt ner.

– Dialogen vi har fört har varit positiv jämfört med TI. Riksidrottsförbundet stöttar och det kommer bli erkänt mot slutet av augusti. Inreseförbud kommer lyftas. En turnering kommer bli av, det vet allihopa. Om det skulle komma en ny covid-våg så blir ju inga event av, oavsett land.

Nu lever trots allt hoppet, tack vare det möte med idrottsminister Amanda Lind som PGL har tackat ja till. När mötet kommer äga rum är ännu inte klart.

SportExpressen har sökt PGL:s vd Silviu Stroie för en kommentar. 

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se roligaste händelserna med CS:GO-stjärnorna: ”Det där är en yikes!”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.