Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är som att börja ett nytt kapitel”

Tränaren Björn ”Threat” Pers visar upp nya matchtröjan.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Nya loggan.
Tim ”Nawwk” Jonasson.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Hampus ”Hampus” Poser.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Tidigare tröjan och loggan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Ninjas in Pyjamas lägger 2020 bakom sig och gör en nystart – med ett helt nytt utseende.

Tränaren Björn ”Threat” Pers berättar om lagets målsättning, vad som gick fel förra året och glädjen över majorn i Stockholm.

– Det är ju helt galet att de har den här megamajorn där prispengarna bara lagts på varandra. Och så är den i Globen, säger han.

Svenska storlaget Ninjas in Pyjamas lägger ett tungt år i CS:GO bakom sig och siktar på en nystart. Vi besöker organisationens nya, fräscha, kontor på Södermalm i Stockholm. Den ikoniska Ninjas in Pyjamas-loggan finns på allt från väggar till på kaffeautomatens skärm. 

Men nu tvingas laget däremot göra en mindre renovering, då ninjorna har fått en helt ny visuell profil med bland annat ny logotyp, nya matchtröjor och kläder som presenterades på måndagen

Lagets tränare Björn ”Threat” Pers berättar om förändringen.

– Som coach så ligger ju mitt fokus på själva spelet, men det är ju kul med något nytt och fräscht. Det blir som att börja ett nytt kapitel från scratch, för 2020 gick ju inte så bra som jag ville att det skulle för oss. Så rent psykologiskt hoppas jag att det kan leda till att det känns som en helt ny start, säger han.

Vad tycker du om nya matchstället?

– Jag tycker nya matchtröjorna är riktigt nice. Den viktigaste delen för mig är att de är så bekväma. De innan var bekväma, men de här är ännu skönare. Det ska bli kul att se dem när vi står på en scen och hela laget bär dem.

Ninjas in Pyjamas lyckades inte vinna någon turnering under fjolåret och tränaren medger att det inte är bra nog för laget. Men han kan också se ljusglimtarna från året som gick.

– Något vi ska ta med oss från 2020 var att vi slog att topp 20-lag som vi mötte. Jag tror att vi hade 4–6 mot Astralis under året. 

Förutom ett lag då.

– Men Vitality... vi har någon curse mot dem. Det går liksom inte. Zywoo verkar alltid peaka mot oss i varenda match, säger Threat.

Så ska Young Ninjas användas

CS:GO har haft ett längre juluppehåll och det har gått nästan två månader sedan Ninjas in Pyjamas spelade en tävlingsmatch inför måndagens premiär mot polska Virtus Pro i CS Summit. Svensklaget går in i det nya året med nya tankar och idéer – och ett helt nytt akademilag.

– Det viktigaste för mig är att spelarna har kunnat återhämta sig helt, för det var ju väldigt många turneringar. Breaket gav mig och mitt team tid att sätta ihop Young Ninjas som är den största förändringen för mig som coach. 

Målet med akademilaget är att kunna använda talangerna på exempelvis kartor där a-laget inte presterar och även vid sjukdomar eller behov av pauser för a-lagsspelarna.

– Det här är ju inget revolutionerande längre, andra lag gör ju redan det. Världens bästa lag Astralis har ju Nuke där de plockat in Bubzkji även om det inte gick så bra. Men de har börjat experimentera med det.

– Men syftet är att de ska ha ett lag att spela i så att de inte bara sitter på bänken och inte spelar matcher. Så de har hela tiden ett lag där de kan kontinuerligt spela. Hampus hoppade ju in också för Young Ninjas nu i veckan. Och om någon inte får spela en karta till exempel så kan de få spela med Young Ninjas och lära upp dem. Så det kommer vara ett tajt samarbete, berättar Threat.

”Ska vinna en turnering”

Han betonar däremot att det rör sig om en elitverksamhet där de kommer vara nästan brutalt ärliga med vilka talanger som anses vara bäst för stunden. I slutändan handlar det bara om en sak: Att vinna.

Målet för det kommande året är simpelt.

– Vi ska vinna en turnering. Det var ju några turneringar förra året där vi kom långt och förbättrar vi oss lite grann så tror jag att vi kommer vinna. Sen ska vi vara stabila i topp tio också. Personligen så vill jag inte ha de här riktigt dåliga resultaten och vinna en turnering. Gör vi det kan vi bygga ett momentum, som Heroic gjorde. 

Varför har ni inte lyckats vinna några turneringar tror du?

– Jag höll på att säga ”Vitality”, säger Threat och skrattar.

– Nej då, det kan jag inte skylla på för att ska vi vinna ska vi ju slå varje lag i turneringen. Men jag tror att vi haft svårt att peaka mot slutet av turneringar. Jag tänker på både Cologne och Dreamhack där vi kom väldigt djupt och där jag kände att matchen mot Heroic i Dreamhack hade vi kunnat ta, det är nog den tyngsta förlusten. När vi åkte mot Vitality i Cologne så var det mer att, okej... vi är inte på den nivån än. De spelade verkligen ut oss.

Tränaren ser inte att laget har ett visst område där felet ligger, utan att de bara måste förbättra sig lite grann på allting. Vad gäller lagspelet och kommunikationen anser han att Ninjas in Pyjamas kan mäta sig med vilka som helst, men det är exempelvis alla clutchlägen och de individuella prestationerna som måste förbättras.

”Det är ju helt galet”

Laget har också en stor extra morot då årets allra största turnering, PGL-majorn, hålls i Globen i Stockholm i oktober.

– Herregud, man är ju så motiverad nu. Det är längesen jag var så här motiverad, det går nog nästan tillbaka till 2016 när jag gick med i Nip för första gången. Nu sedan de meddelade det så sitter jag i tio timmar om dagen minst och preppar. Kan vi få en turneringsvinst innan så kan vi ha en chans på den trofén.

Jag antar att spelarna är lika taggade?

– Ja, oja. Alltså det är ju helt galet att de har den här megamajorn där prispengarna bara lagts på varandra och så är den i Globen. Så de får se till att fixa det här vaccinet nu så vi får dit publik.

Det nyaste tillskottet i laget, Hampus ”Hampus” Poser som har tagit över rollen som lagkapten, kommer bli en viktig kugge för att nå framgång. Threat berättar att han har haft en stor påverkan på laget hittills.

– Han adderade verkligen det vi behövde, han är en spelare som gillar att göra high risk, high reward-plays. Vår analytiker, Danny ”Mahone” – som vi hittade på Youtube intressant nog – summerade honom som ”slimey” i spelet. Han har en väldigt konstig spelstil, han gillar att smyga igenom smokes och har en otroligt låg sens. Inget flick-aim alls, men han presterar och får det att funka. 

Han är ju fraggande IGL också, hur viktigt är det att vara det i dag?

– Nu har CS nått en nivå där alla måste prestera individuellt. Det är helt galet hur hög nivån har blivit bara sen jag var med 2016. Kollar man på Vitality med Apex så är ju han deras IGL och supportspelare som nog får ses som sämst i laget. Men kollar man bara tillbaka två år så var han ett monster. Så om han är den låga nivån, då gäller det att alla dina spelare är väldigt bra individuellt.

Threat anser att laget har en skyhög potential med flera stjärnspelare. Det svåra har varit att få dem att prestera samtidigt samtidigt som det relativt oerfarna laget behöver få ordning på den mentala biten under matcherna.

– Förlorar vi fem rundor i rad kan vi slarva en runda, vi tar det väldigt hårt vilket sänker vår lagmoral och de individuella prestationerna. Kan vi inse att vi kommer göra misstag, att Zywoo kommer vinna en mot tre – och att det är helt okej – då kommer det vara nyckeln.

Men det går inte att pusha spelarna för hårt. Under sommaren tog lagets stjärna Tim ”Nawwk” Jonasson en paus på grund av utmattningssymtom och berättade tidigare för SportExpressen att hans livsstil inte var hälsosam. 

Det var Ninjas in Pyjamas beslut att ge honom pausen.

– Det blev ju en supersuccé, han är ju i bättre form nu än under hela året innan, säger Threat. 

Är det svårt som tränare att veta hur mycket man kan pusha spelarna?

– Ja, det är faktiskt ganska svårt. Det blir en balans mellan att jag inte kan pusha dem över gränsen men samtidigt så finns ett individuellt ansvar hos dem. När man är 17–18 kanske man inte vet vad som är bäst för sig själv, så då räcker vi ut en hand och hjälper med kostträning, sömn och sånt. 

Någonstans får man mötas på mitten mellan det egna ansvaret och att få hjälp från laget. Spelarna kommer pressas hårdare än innan i år, men samtidigt erbjudas mer hjälp samtidigt som Young Ninjas finns som ett ”skyddsnät”. 

Nu ser Björn ”Threat” Pers fram emot ett nytt år med nya möjligheter för laget.

– Jag är grymt tacksam över alla som fortfarande hejar på oss, även efter ett tufft 2020. Jag lovar att vi kommer prestera bättre i år. Vi har tagit emot en massa kritik och verkligen tittat på allt vi gjorde fel. De senaste två månaderna har jag spenderat på att verkligen bygga om hela strukturen för att det ska bli mycket bättre i år.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.