Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är en av Sveriges allra bästa spelare”

Se Henke Lundqvists hälsning till svenska e-sportföreningen
Jack ”Jackinho” Ström Mattsson.
Foto: Fragbite
Erik ”Ztr” Gustafsson.
Foto: Prima Esport
De båda svenska talangerna hyllas av Prima-grundaren Martin Mårtensson.
Foto: Erik Axelsson/Prima Esport
Även danske storstjärnan Device hyllar svenske Ztr.
Foto: BILDBYRÅN

Först presenterade Fnatic 21-årige Jack ”Jackinho” Ström Mattsson.

Sedan värvade Ninjas in Pyjamas ett helt akademilag bestående av bland andra Erik ”Ztr” Gustafsson, 17 – som hyllas stort av danske stjärnan Device.

Nu jublar Prima Esport efter beskeden kring lagets tidigare talanger.

– Han är en av Sveriges bästa spelare, säger grundaren Martin Mårtensson.

Det är ett spännande år som väntar svensk CS:GO. Nyligen blev det klart att talangen Jack ”Jackinho” Ström Mattsson, 21, förverkligar sin dröm och blir en del av Sveriges bästa lag – Fnatic. 

– Det betyder väldigt mycket för mig, berättade han för SportExpressen E-sport.

Men Fnatics stora rival Ninjas in Pyjamas ville inte vara sämre och presenterade ett helt akademilag med namnet Young Ninjas, där den första spelaren som rekryterades var Erik ”Ztr” Gustafsson, 17, som dessförinnan representerat spanska KPI och svenska Prima Esport.

Det är just Prima Esport som är kopplingen mellan Jackinho och Ztr då de båda spelarna tidigare representerat laget. Efter de stora nyheterna kring organisationens före detta spelare så jublar nu Prima-grundaren Martin Mårtensson. Han berättar om beskedet att Jackinho värvats av världslaget Fnatic.

– Det var en enormt trevlig nyhet när det kom. Det var ett stort hemlighetsmakeri kring det och vi hölls utanför det väldigt länge och fick reda på det dagen innan det blev offentligt, att det var klart trots mina försök att luska i det, säger han.

”En av Sveriges bästa spelare”

Prima kontaktades av Jackinhos agent dagarna innan hans kontrakt löpte ut och det var då de fick reda på att ett lag var intresserat. Men att laget skulle vara just Fnatic var inget som han hade vågat gissa på.

– Även om Jack i mina ögon är en av Sveriges bästa CS-spelare, om inte den bästa, så trodde jag inte det skulle gå så snabbt till toppen. 

Hur är Jackinho som spelare och lagkamrat?

– Som sagt tycker jag han är en av de bästa i Sverige just nu, hans styrka är att han är så flexibel. Generellt sett om man tittar på andra AWP-spelare så är de oftast mediokra med rifles, men Jack är en extremt komplett spelare som är nästan lika duktig med rifles. Du kan ha honom längst fram eller längst bak och han kommer vara grymt oavsett position.

Men det han imponeras ännu mer av är Jackinhos personlighet och attityd vid sidan av spelet. 

– Han var med och gjorde en föreläsning under ett bootcamp vi hade på Ekerö. Vad jag vet har han inte gjort något sånt innan och han stod där och pratade från hjärtat till unga människor. Vår vision i Prima handlar ju om hur man beter sig utanför servern och att vara fysiskt aktiv vad gäller att äta och träna rätt.

Jackinho pratade bland annat om vikten av att äta rätt och fysisk aktivitet, vilket har hjälpt honom utvecklas som spelare.

– Han är en sjukt bra förebild för unga. Den föreläsningen visade för mig vilken stor person han är.

E-sporten är känd för att ofta ha en hård tongång på sociala medier, vilket Prima arbetar för att motverka. Bland annat vann organisationen 30/30-fonden för sitt arbete och fick en personlig hälsning från NHL-stjärnan Henrik Lundqvist. De nominerades också till ”Årets eldsjäl”.

Martin Mårtensson hyllar även Ztrs resa till att bli en del av Ninjas in Pyjamas organisation i dess nystartade ungdomslag.

– Han är också en enormt duktig person. Han kämpar enormt och är en väldigt fokuserad och målmedveten spelare. Men samtidigt är han inte den typen som skryter om det. Han har fått andra erbjudanden tidigare som inte gick vägen, men sen blev han utköpt från oss av KPI som blev hans första internationella steg. 

Hyllades av Device

Ztr hyllades dessutom stort av en av världens bästa spelare, som lyfte fram honom – tillsammans med svenske Tim ”⁠Mann3n⁠” Isak – som två spelare att se upp för i framtiden. 

– De är väldigt talangfulla och har en grym arbetsmoral och jag har inga tvivel på att de kommer få fantastiska karriärer, sa danske Nicolai ”⁠Device⁠” Reedtz till HLTV.

Martin Mårtensson ser det som ett bevis på de svenska talangernas färdigheter.

– Det visar vilket avtryck de har gjort. Jack och Ztr är två väldigt unga spelare som har slagit sig in på den stora scenen på rätt sätt, det finns så många unga i dag som är toxic eller gör sitt namn på att bete sig... kanske inte illa, men i alla fall inte bra. Sen har vi de två som tagit sig dit som två genuina killar som slitit hårt. Så det är superkul att se.

För Prima handlar utvecklingen av talangerna till stor del av att ge spelarna mycket eget ansvar medan organisationen finns till som stöd och hjälp när det behövs, till skillnad från i flera andra lag som han beskriver som väldigt toppstyrda. 

Han berättar vidare att målet för organisationen under året är att få ett nytt topplag i Elitserien medan och också utlovar kommande, spännande, nyheter som kan få många att rycka på näsan.  

Mårtensson är också lycklig över de stora framstegen som har gjorts för att svenska CS-talanger ska få chansen att visa upp sig.

– Svensk CS ser enormt ljus ut just nu, vilket den ju inte har gjort på länge.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Rankning: De tio bästa CS:GO-spelarna 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.