Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är coolt – nu måste man leverera också”

HeatoN: "Det här ingen CS-dödare!"
Bonkar vann Paladins-VM med Ninjas in Pyjamas i november.
Foto: Ninjas in Pyjamas
Malkolm ”Bonkar” Rench är Sveriges första Valorant-proffs.
Valorant
Foto: Riot Games

Nya Valorant har varit tillgängligt i en vecka och krossar redan tittarrekord.

Malkolm ”Bonkar” Rench, 24, är Sveriges första proffs i spelet – och hittills är det inte CS-stjärnorna han imponeras mest av.

– När det kommer till rå aim så är ju Overwatch- och Fortnitespelarna bättre, säger han.

Sedan betaversionen av Valorant släpptes för en vecka sedan har spelet krossat rekord på streamingplatformen Twitch och spås bli nästa stora spel i sviterna av Fortnites succé. Det har bland annat kallats en ”CS-dödare” och en ”Overwatch-dödare”.

Detta trots att spelet inte släpps officiellt förrän i sommar. Det har däremot inte stoppat världens största e-sportorganisationer från att redan nu börja knyta till sig talangerna. 

Malkolm ”Bonkar” Rench är Sveriges första professionella Valorant-spelare sedan han värvades av Ninjas in Pyjamas. 24-åringen vann så sent som i november världsmästerskapet i Paladins med NiP, men sedan dess har han lämnat spelet bakom sig.

– Efter att vi vann världsmästerskapet så lade de ju ner proffsligan i Paladins, det var det sista som var. Så det var inte svårt att lämna bakom sig på så sätt. När NiP sedan frågade om vi ville spela Valorant så var det inget att tveka om.

Först i Sverige

Det tidigare Paladins-laget blir därmed Ninjas in Pyjamas nya Valorant-lag, med skillnaden att Erik ”Bird” Sjösten blir huvudcoach i stället för spelare. Bonkar berättar att han till viss del kommer att sakna Paladins.

– Verkligen, jag tyckte det var sjukt roligt att tävla i Paladins. Det var ett jättedjupt spel strategiskt, så att vara så insatt i det i tre år och sedan komma ut ur den bubblan känns lite konstigt och tråkigt.

Det här betyder ju att du blir Sveriges första Valorant-spelare, det måste kännas speciellt?

– Visst är det så, det är coolt. Men nu måste man leverera också, vi får ju se hur våra egenskaper förs över till spelet om man säger så. 

Övergången till det nya spelet kommer med flera stora utmaningar. Vapenhanteringen påminner betydligt mer om Counter-Strike än andra spel som Paladins. Bonkar själv har många timmar i CS, vilket de övriga i laget inte har.

– Ge dem en månad ungefär så kommer de in i det, muskelminnet och aimet och det finns ju där sedan innan. Det handlar mer om kartorna och hur man ska skjuta och hantera olika situationer och så. Men det är nästan samma sak för CS-spelare som kommer över, visst finns det likheter men de måste ju lära om sig ändå. De har självklart ett litet försprång, men alla kommer komma ikapp.

Han förklarar att det som gjorde laget så framgångsrikt i Paladins var mixen av individuell förmåga och lagarbete, samtidigt som de var väldigt bra vänner utanför spelet och har hållit kontakten sedan laget upplöstes efter VM-segern.

Agenterna som blir viktigast

Just nu råder försvårande omständigheter för att träna som ett lag. Dels innebär spridningen av coronaviruset att laget får träna hemifrån, samtidigt som lagkamraten Digedog bor i Australien.

– Vi har ju hela tiden behövt hitta en femte spelare, vilket vi tror att vi har gjort. Sen har vi behövt ta in en till som är stand-in, och det har varit olika personer hela tiden för att känna på det. 

Har du några tankar redan nu om hur metan kan komma att se ut, vilka agenter blir viktigast för ett lag?

– Jag vet det varje dag, men sen ändras det när man möter något eller känner på något, säger Bonkar och skrattar. 

– Men Brimstone och Raze skulle jag säga just nu, Raze är ju väldigt stark med sina bomber. Hon kommer ju bli nerfad däremot. Personligen tycker jag också Omen är riktigt bra och riktigt underrated. Det är inte många som spelar honom.

Det är just Omen och Brimstone som han själv har fokuserat på under den vecka som spelet har funnits tillgängligt. 

Målet för Ninjas in Pyjamas nya Valorant-lag är att bli världsbäst, även om Bonkar betonar betydelsen av att vara realistisk. Däremot så tror han att laget bör vara ett topp tio-lag om allt går som det ska.

Imponerar mer än CS-stjärnorna

När det kommer till att utse vilken spelare som har imponerat honom allra mest hittills inom Valorant finns inget enkelt svar.

– Jag har kollat på många streams med Apex-spelare och CS-spelare och så vidare och de är ju duktiga så klart. Men när det kommer till rå aim så är ju Overwatch-, Paladins- och Fortnitespelarna bättre enligt mig. Sen har ju CS-spelarna spelsinnet i clutchsituationer och kring bombtimers och sånt där. Men det är ju sånt man kommer in i sen.

Redan nu har spelet krossat rekord. På streamingjätten Twitch så spenderade tittare världen över totalt 148,7 miljoner timmar på att se Valorantstreams. 

Bara ett spel har haft en bättre vecka, vilket skedde i juli 2018. Det var då som Fortnite exploderade på riktigt och Tyler ”Ninja” Blevins blev gamingens ansikte utåt. 

Nu återstår det att se om Valorant kan mäta sig med fenomenet – och om Ninjas in Pyjamas kan bli en maktfaktor inom ytterligare en e-sport.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.