Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

All publik portas från jättetävlingen

Stora erkännandet i SportExpressen E-sport
Den vanligtvis så fulla Spodek Arena i Katowice kommer att stå tom i helgens IEM-turneringar efter oro för coronoviruset. Foto: ESL Archive / Youtube
I Spodek Arena spelas inte bara e-sport utan andra stora turneringar. Här bild från VM-finalen i volleyboll mellan Polen och Brasilien. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/CONNY KURTH
Foto: ESL Archive / Youtube
Foto: ESL Archive / Youtube

”Snälla, dyk inte upp!”

Så står det på IEM Katowices hemsida inför jätteevenemanget i helgen.

Guvernören i provinsen Schlesien har nämligen beslutet att ingen publik får närvara, på grund av oro över coronaviruset i Polen.

För tillfället pågår Intel Extreme Masters (IEM) i polska Katowice, en stor e-sportsturnering där världsstjärnor tävlar i CS:GO och Starcraft II inför tusentals åskådare på läktarna och ännu fler på streamingtjänsten Twitch.

I dag är det bland annat dags för ESL-kvartsfinaler i välkända Spodek Arena – men under resten av helgen kommer läktarna att gapa tomma.

Detta efter att guvernören i den polska provinsen Schlesien, där Katowice ligger, har dragit in IEM:s publiktillstånd. Beslutet grundar sig i oro över coronaviruset. Det finns ett rapporterat fall av corona i Polen, i Lodz. Det har dock inte bekräftats av myndigheterna.

”Snälla, kom inte”

”ESL respekterar de lokala myndigheternas beslut och jobbat för tillfället för att nå alla biljettinnehavare, gäster och medierepresentanter. Pengarna för biljetterna kommer att betalas tillbaka. Turneringen kommer att hållas och sändas som planerat, men utan publik på plats. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt till alla fans och spelare”, skriver organisatören ESL.

På IEM Katowices hemsida lyser stora banners som ber alla biljettinnehavare att hålla sig borta.

”Snälla, kom inte till arenan i morgon (fredag) eller i helgen!”, skriver IEM.

Skärmdump från IEM:s hemsida.

Så reagerar profilerna

”Ouch, det här suger rejält”, skriver Hearthstone-profilen Frodan på Twitter.

”COVID-19 dödar e-sporten”.

https://twitter.com/Frodan/status/1233128059663863808

”Det är viktigt att säkerheten kommer först, och att Polen valde att stänga turneringen är först och främst för att förhindra att publiken blir sjuk”, påminner CS:GO-stjärnan Nicolai ”dev1ce” Reedtz.

https://twitter.com/dev1ce/status/1233106485623873539

Jake ”Stewie2k” Yip är desto mer uppgiven.

”Ingen publik på grund av coronaviruset, i en av de bästa arenorna. Det här viruset kan dra åt helvete. Vi behöver fansens skrik och rop”, skriver han.

https://twitter.com/Stewie/status/1233104146586316811

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.