Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Activision Blizzard stäms för sexuella trakasserier

Anställda har tidigare protesterat utanför huvudkontoret i Kalifornien.
Foto: ALLEN J SCHABEN/LOS ANGELES TIMES/SHU / ALLEN J SCHABEN/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHU
Nu stämmer ytterligare en kvinna speljätten.
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Skandalen på Activision Blizzard fortsätter växa.

En kvinnlig nuvarande anställd stämmer speljätten för sexuella trakasserier och diskriminering, enligt Bloomberg Law.

Bland annat ska hon ha känt sig tvingad att dricka stora mängder alkohol.

En kvinna som har varit anställd på företaget sedan 2017 stämmer nu Activision Blizzard, spelutvecklaren bakom jättetitlar som ”Call of Duty”, ”World of Warcraft” och ”Overwatch”.

Enligt Bloomberg Law vittnar hon om en ”alkoholindränkt kultur av sexuella trakasserier”. Ännu en gång liknas också Activision Blizzard vid en studentförening. 

Hon berättar i en stämningsansökan att hon redan på sin första arbetsdag blev medbjuden på en lunch. Där kände hon sig tvingad till att dricka shots av tequila och berätta ”pinsamma hemligheter” om sig själv inför alla. 

Pressen att dricka ska också ha funnits på kontoret under så kallade ”cube crawls”, där kvinnor ska ha utsatts för sexuella kommentarer och tafsande. Jane Doe, som hon kallas i stämningen, berättar också om ett spel som hon tvingades delta i som kallades ”Jackbox”.

”Försökte bara vara trevliga”

Där skulle hon och andra kvinnor svara på sexrelaterade frågor med ”kreativa svar” för att visa att de passar in bra i gruppen. Allt det ledde till att hon började klä sig mer konservativt för att undvika chefernas blickar. Flera av dem ska ha gjort sexuella anspelningar och flörtat med henne.

Svaret från cheferna var att de ”bara försökte vara trevliga”.

Activision Blizzard har varit kraftigt skandalomsusat under det senaste året och tvingades bland annat betala 900 miljoner kronor i en uppgörelse efter att ha anklagats för diskriminering mot kvinnor.

Ett hundratal anställda har också krävt att vd:n Bobby Kotick avgår utan att få något gehör. Jane Doe kräver i sin stämningsansökan att han sparkas.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Skandalen på Activision Blizzard

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.