Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nioårige jättetalangen stängs av från Fortnite

9-årige Zenon stängdes av i fyra år.Foto: Youtube
Här brister han ut i tårar och tröstas av sin pappa.Foto: Twitch

Nioårige Zenon ses som en av Brasiliens största Fortnitetalanger.

Nu har han stängs av från spelet – i hela fyra år.

”Det är helt fel att förhindra utvecklingen av en talang inom e-sporten”, skriver League of Legends-profilen Leonardo ”Robo” Souza på Twitter.

Den nioårige jättetalangen som går under namnet Zenon har stängts av från Fortnite i fyra år. Det hela skedde när medan han livestreamade på Twitch, och i klippet syns hur han faller i tårar medan hans pappa försöker trösta honom.

Bakgrunden är att den brasilianske talangen har spelat ”Arena mode”, den tävlingsinriktade delen av Fortnite, där det krävs att spelare är över 13 år gamla, skriver Dexerto.

Det har nu lett till stor kritik mot speltillverkaren Epic Games och hashtaggen #FreeZenon har trendat på Twitter. 

Nioåringen får dessutom stöd från flera av de största stjärnorna. Bland annat Tyler ”Ninja” Blevins.

”Förutom om Arena börjar med att erbjuda pengar för placements så finns det ingen anledning att Zenon att vara avstängd till han fyller 13. Med det sagt så är ålderskravet 13 år och han är nio. Han borde inte vara avstängd från andra delar av spelet”, skriver han på Twitter.

Stöds av stjärnorna

Även stora brasilianska CS:GO-profiler som Fernando ”fer” Alvarenga och Vito ”kNgV” Guiseppe har visat stöd för Zenon. Även League of Legends-spelaren Leonardo ”Robo” Souza stämmer in.

”Det är helt fel att förhindra utvecklingen av en talang inom e-sporten. Pojken följs och stöds till hundra procent av sin pappa. Man kan inte göra så mot ett barn! Han vill bara ha kul”, skriver han.

Inom Fortnite finns enorma prissummor. I fjol så vann den amerikanske 16-åringen Kyle ”Bugha” Giersdorf världsmästerskapet och mer än 28 miljoner kronor, där svenske Theo ”Crue” Ferrer – som även han var 16 år – kom sexa och tog hem sex miljoner. 

Epic Games har själva ännu inte kommenterat avstängningen.

https://twitter.com/thateuss/status/1257506888780001281

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.